Dışa açıklık ve ekonomik büyüme ilişkisi
Relation of openness and economic growth
- Tez No: 337672
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ EGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dışa Açıklık, Ekonomik Büyüme, Büyüme Modelleri, Durağanlık ve Birim Kök Testleri, Openness, Economic Growth, Growth Models, Stationarity and Unit Root Tests
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yüksek Lisans TeziDışa Açıklık Ve Ekonomik Büyüme İlişkisiÖzlem KADERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİktisat Anabilim Dalıİktisat ProgramıTürkiye ekonomisinde yaşanan değişimler dış ticaret politikaları üzerinde etkili olmuş, dış ticaret yapısını etkilemiştir. Yaşanan değişimleri kısaca özetleyebiliriz. 1980 öncesinde ithal ikameci (dışa kapalı) bir strateji izleyen Türkiye, 1980 yılındaki 24 Ocak kararları ile dışa dönük sanayileşme politikası izleme (dışa açılma) sürecine girmiştir. 1989 yılındaki sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ise bu sürecinin hızlanmasına yol açmıştır. 1994 yılındaki Gümrük Birliği Anlaşması ve 2001 yılında esnek döviz kuru politikasına geçiş dış ticareti etkileyen başlıca değişimlerdendir.Çalışmada, 1990-2010 yıllarındaki dışa açıklığın büyüme üzerinde etkili olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Analiz için kullanılan değişkenlere ait veriler OECD'nin sitesinden elde edilmiştir. Öncelikle serilere standart birim kök testleri uygulanmıştır. Birim kök testlerinin ardından 1990-2010 için koentegrasyon testi ile dışa açıklık ve büyüme arasındaki ilişkinin varlığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisRelatıon of Openness and Economic GrowthÖzlem KADERDokuz Eylül UniversityGraduate School Social SciencesDepartment of EconomicsEconomics ProgramThe changes that happened in Turkish economy influenced the foreign Trade policies and affected the foreign trade structure. We can shortly summarize these changes. While Turkey was following an import substitution strategy before 1980, it began to follow the outward looking policy process with the 24 January decision in 1980. The liberilization of the capital movement in 1989 invited the speeding. The Customs Union Treaty in year 1994 and the passing to the flexible exchange rate in 2001 are the basic factors that affected foreign trade.In this study, we tried to determine the openness between the years 1990-2010 influenced the growth. The variables used for the analysis are from the OECD webside. First of all, the standard unit root test was made on the serials. After the unit root test, we quested the existence of the relatıon between openness and growth during the years 1990-2010 with the co-integration test.