Kod paylaşımı sözleşmesi
Code-sharing agreement
  1. Tez No: 337674
  2. Yazar: ALİ CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: kod paylaşımı sözleşmesi, akdi taşıyıcı, fiili taşıyıcı, hava trafik hakları, alan kapatma sözleşmesi, Code-sharing agreement, contracting carrier, actual carrier, air traffic rights, blocked space agreement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Kod paylaşımı sözleşmesi hava taşımacılığı sektöründe yaşanan serbestleşme hareketi sonrasında tüm dünyada taşıyıcılar arasında yaygın bir biçimde kullanılan bir uygulamadan kaynaklanmaktadır. Her havayolu işletmesi kendisine IATA tarafından tahsis edilen taşıyıcı belirteçlerini seferlerinde kullanmaya haklıdır. Kod paylaşım sözleşmesi, iki veya daha fazla taşıyıcı arasında, taraflardan birinin kendi taşıyıcı belirteci yanında diğer (akdi) taşıyıcı belirtecini kullanarak icra ettiği seferlerde akdi taşıyıcı tarafından gerçekleştirilen taşıma sözleşmelerinin ifasını konu alan sözleşmedir. Kod paylaşımı sözleşmesinin hukuki niteliği konusunda da bir görüş birliği olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu konuda birbirinden farklı pek çok görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden ilki kod paylaşımı sözleşmesini, bir iş görme sözleşmesi olarak değerlendirmekte ikincisi ise sözleşmeyi bir ortaklık sözleşmesi olarak kabul etmektedir. Aslında ön plana çıkmış bu iki görüşün de yüksek ve emin bir ses ile dile getirilmiş olmaması, alınacak pozisyonu tercih etmede dezavantajlar içermektedir. Bu kararsızlığın pek çok nedeni yanı sıra belki de en önemlisi, pazardaki diğer aktörlerin haberdar olmamaları için taraflar bakımından en gizli ticari sırları içerebilen kod paylaşımı sözleşme içeriklerinin kamuya açıklanmamalarıdır. Bu çalışmada kod paylaşım sözleşmesi çok yönlü olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Code-sharing agreement derives from a common practice all over the world after the liberalisation policies regarding to air transportation services. Each carrier is entitled to use its own airline designator code inter alia to identify its flights. This airline designator code is assigned by IATA . Codesharing is an agreement between two or more carriers whereby an actual carrier opererates a flight with an another carriers designator code namely the contracting carriers code attached to its designator code to fulfill the carriage contract concluded by the contracting carrier.It is not very easy to say that there is an unanimous approach explaining the legal nature of code-sharing agreements. There are many approaches offered in this regard. Former, estimates code-sharing agreement as a contract for work and services; the latter, presumes that code-sharing agreement is an agreement which establishes a partnership. Actually, taking a wide position is complicated and disadvantageous since none of the opinions are depicted constantly and clearly. This uncertainty has several reasons. Inter alia, contents of the code-sharing agreements are not publicized while they are containing top secret commercial interests of the parties which may also interest the other actors of the market. In this thesis, code-sharing agreement is overviewed with different aspects.