Piyasa etkinliği analizi: İMKB'de haftanın günü ve yılın ayı etkisi
Analysis of market efficiency: The day of the week and the month of the year effect in ISE
- Tez No: 337675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL MAZGİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Piyasa Etkinliği, Etkin Piyasa Hipotezi, Piyasa Anomalileri, Haftanın Günü Etkisi, Yılın Ayı Etkisi, Market Efficiency, Efficient Market Hypothesis, Market Anomalies, The Day of the Week Effect, The Month of the Year Effect
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çeşitli çalışmalarda, Etkin Piyasa Hipotezi'nin aksine piyasa anomalileri gözlemlenmiştir. Hisse senedi piyasalarında en çok araştırılan anomaliler ise haftanın günü ve yılın ayı etkisidir. Buna bağlı olarak bu çalışma, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda haftanın günü ve yılın ayı etkisinin varlığını, 1995?2011 dönemindeki İMKB 100 Endeksi getirileri bazında araştırmaktadır. Çalışmada İMKB'de söz konusu etkileri analiz etmek için Kruskal Wallis testi ve GARCH modelleri kullanılmıştır.1995?2011 döneminde haftanın günü etkisine ilişkin regresyon analizi sonuçlarına göre; Salı, Çarşamba ve Perşembe günlerine ait getiriler pozitif ve istatistiki olarak anlamlıdır. Ayrıca, Çarşamba gününe ait getiriler diğer günlerin getirilerinden yüksek bulunmuştur. Aynı şekilde, 1995?2007 dönemi için haftanın günü etkisi tespit edilmiştir. 2008?2011 döneminde ise Cuma gününe ait getiriler pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Daha sonra 1995?2011 döneminde İMKB'de oluşan düşüş trendleri kukla değişken olarak modele eklenmiştir. Dolayısıyla, haftanın günü etkisi daha net ortaya çıkmış ve haftanın tüm günlerindeki getiriler pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca, en yüksek ortalama getiri Çarşamba günü gözlenmiştir.1995?2011 döneminde yılın ayı etkisinin regresyon analizi sonuçları; Mart, Nisan, Temmuz, Eylül, Ekim ve Aralık aylarına ait getirilerin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, Ekim aylarının getirileri diğer ayların getirilerine göre daha yüksektir. Sonuç olarak, tüm analiz sonuçları göstermektedir ki, gözlenen söz konusu anomaliler nedeniyle, İMKB zayıf formda etkin bir piyasa değildir.
Özet (Çeviri)
The market anomalies were observed in several studies in contrast to Efficient Market Hypothesis. The day of week effect and the month of year effect are the anomalies that are investigated most in the stock markets. Depending on this fact, this study investigates the existence of the day of week effect and the month of year effect in Istanbul Stock Exchange (ISE) on the basis of ISE 100 Index returns over the period from 1995 to 2011. In this study, Kruskal Wallis test and GARCH models were used to analyze these effects in ISE.The returns on Tuesdays, Wednesdays and Thursdays are positive and statistically meaningful according to the results of the regression analysis with respect to the day of week effect over the period from 1995 to 2011. Furthermore, the returns on Wednesdays were found to be higher than the returns of other days. Similarly, the day of week effect was detected over the period between 1995 and 2007. The returns on Friday were found positive and statistically meaningful for the period 2008?2011. Next, downward trends in ISE over the period between 1995 and 2011 were added on model as a dummy variable. Consequently, the day of week effect become visible more clearly and the returns of all days of the week were found positive and statistically meaningful. Moreover, the highest average returns were observed on Wednesday.The results of the regression analysis of the month of year effect over the period between 1995 and 2011 indicate that the returns on March, April, July, September, October, and December are positive and statistically meaningful. Besides, the returns on October are higher than the returns of other months. Finally, depending on the observed anomalies, the results of all analysis show that ISE was not a weak form efficient.