Anayasa Mahkemesi'nin çalışma ve yargılama usulleri
Study and trial procedures of the constitutional court
  1. Tez No: 337678
  2. Yazar: TUĞBA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Hukuk Devleti, Temel Hak ve Özgürlükler, The Constitutional Court, State of Law, Fundamental Rights and Freedoms
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Normlar hiyerarşisinin mevcut olduğu bir sistemde kanunların anayasaya aykırı olması halinde yaptırım uygulayacak bir organa ihtiyaç olduğu açıktır. Dolayısıyla, anayasa yargısı öncelikle anayasanın normlar hiyerarşisindeki yerini korumanın bir aracı olarak ortaya çıkmıştır. Anayasaya uygunluk denetimini ilk olarak 19. yy.?ın başlarında Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yapsa da özellikle İkinci Dünya Savaş?ından sonra anayasa mahkemeleri Avrupa?da yaygınlık kazanmıştır. Türkiye?de ise ilk kez 1961 Anayasası ile kurulan Anayasa Mahkemesi, 1982 Anayasası?nda da geniş olarak düzenlenmiş, nihayet 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması ile kabul edilen 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası?nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun ile yapısal ve fonksiyonel anlamda önemli değişikliklere uğramıştır. Hukuk devletinin temel unsuru, bütün devlet faaliyetlerinin hukuk kurallarına uygun olmasıdır. Dolayısıyla sadece yürütme işlemlerinin değil, yasama işlemlerinin de yargısal denetimi şarttır. Buradan hareketle iktidarların sınırlandırılması ve temel hak ve özgürlüklerin korunması anayasa yargısının ortaya çıkmasının altında yatan temel nedendir. Bundan dolayıdır ki anayasa mahkemeleri diğer yargı organlardan daha farklı şekilde yapılandırılmış ve daha geniş yetkilerle donatılmışlardır. Anayasa yargısı, hukuk devleti ilkesinin tümü ile gerçekleştirilmesinde vazgeçilmez bir denetim yoludur. Zira hukukun üstünlüğüne uymayan, yargı denetimine açık olmayan devlet organı, zamanla sınırsız mutlak iktidar kullanmanın yollarını arayacaktır.
Özet (Çeviri)
A system that has existing laws of the hierarchy of norms unconstitutional in the case of an organ, it is obvious that the need to implement the sanctions. Therefore, judicial review is primarily a tool to protect the location of the hierarchy of norms of the Constitution has emerged as. The constitutionality of the compliance control in the first the Supreme Court of the United States in the early 19th century, especially after the second World War in the constitutional courts in Europe from the prevalence has earned. Turkey is the first time in the 1961 Constitution established the Constitutional Court, with the 1982 Constitution edited as wide, finally held on September 12, 2010 by popular vote with the no 5982 Constitution of the Republic of Turkey accepted some of the Changing Of the Law has undergone significant changes in the structural and functional sense.The key elements of the State of law, is that all State activities law rules. Therefore, not only the execution of the operations, it is imperative that the judicial review of legislative operations. From here, the protection of fundamental rights and freedoms with the powers of the judiciary, the Constitution and limiting the exposed underlying cause. Therefore, the constitutional courts of the other judicial organs are equipped with wider powers in different structured and more. All with the realization of the principle of judicial review, the rule of law is an essential control. Because it does not conform to the rule of law, judicial control organ of the State is not open, over time, will look for ways to use the absolute unlimited power.