Çoklu travmalı hastalarda kan leptin düzeyinin travma şiddet skoru ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of the relationship between iss and plasma leptin levels in patients with multiple trauma
- Tez No: 337788
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH PEKMEZCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Çoklu travma, leptin, travma şiddet skoru, Multiple trauma, leptin, ISS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı çoklu travmalı hastalarda serum leptin düzeyinin Travma Şiddet Skoru (TŞS) ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızı kontrol grubu, düşük travma skorlu çoklu travmalı olgu grubu ve yüksek travma skorlu çoklu travmalı olgu grubu olmak üzere 3 grupta gerçekleştirdik. Her bir grup 25 kişiden oluşturuldu. Kontrol grubu sağlıklı, ek hastalığı olmayan kişilerden oluştu ve bu kişilerden bir kez kan alındı. Düşük ve yüksek travma skorlu çoklu travmalı olgu gruplarında tüm olguların TŞS değerlendirildi. 0., 6., 12. ve 24. saatlerde serum leptin düzeyleri için kan örnekleri alınarak eksi 80 santigrad derecede saklandı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız, düşük travma skorlu çoklu travmalı olguların serum leptin seviyelerinde kontrol gruba göre artış olmadığını, yüksek travma skorlu çoklu travmalı olgularda ise kontrol gruba göre artış olmasına rağmen bunun istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Tüm travma olgularının 0. saat leptin değerleriyle kontrol grubu leptin değerleri arasında anlamlı bir fark yoktu. Serum leptin düzeyleri ile vücut kütle endeksi arasında yakın ilişki tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda çoklu travmalı olgularda serum leptin seviyesi travma şiddet skoru ile korelasyon göstermemiş olup, sonuçlar tanısal bir parametre olarak kullanılması konusunda yeterli olmadığını işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between ISS and plasma leptin levels in patients with multiple trauma. Material and Method: Study population was divided into three groups as a control group, low- trauma scores group and high-trauma scores group. Each group was consisted of 25 patients. Control group was consisted of healty individuals and blood sample was taken once. Injury severity scores were evaluated in patients with low and high trauma scores. Blood samples for plasma leptin level measurements were taken at 0., 6., 12. and 24. hours and stored at -80 degrees Celcius. Results were analysed stastistically. Results: Plasma leptin levels of low-trauma scores group did not increase when compared to control group, However, plasma leptin levels of high-trauma scores group were found to be increased but they were not stastistically significant. There was not stastistically significant difference between control group and the trauma groups regarding the plasma leptin levels at hour zero. There was closed relationship between plasma leptin levels and body mass index. Conclusion: In our study, there was not a correlation between plasma leptin levels and ISS in patients with multiple trauma and the results indicate that leptin is not appropriate to be used as a diagnostic parameter.