Deniz kafeslerinde Gökkuşağı Alabalığı (oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde optimal stoklama yoğunluğu ve günlük yem miktarı tespiti
Optimal stocking density and daily feeding rate of rainbow trout (oncorhynchuc mykiss) in sea cages
- Tez No: 33781
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇELİKKALE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Su Ürünleri, Engineering Sciences, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss). Kafes yetiştiriciliği, stok yoğunluğu, büyüme, yemleme oranı, yem değerlendirme değeri, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), cage culture, stocking density, growth, feeding rate, food conversion ratio. VI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Deniz Kafeslerinde Gökkuşağı Alabalığa (Oncorhynchus mykiss) Yetiştirici liginde Optimal Stoklama Yoğunluğu ve Gün- lük Yem Miktarının Tespiti. Bu araştırmada Doğu Karadeniz Bölgesi 'nde deniz kafesle rinde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalığında (Oncor- hynchus mykiss) optimal stoklama yoğunluğu ve su sıcaklığına bağlı olarak verilecek günlük yem miktarının bulunması, yetiş tiricilere benzer koşullar için uygun bir yemleme tablosunun önerilmesi amaçlanmıştır. Araştırma her biri 180 gün devam eden iki ayrı deneme ha linde yürütülmüş; ağırlık artısı, büyüme, yem değerlendirme, canlı ağırlığın yüzdesi olarak günlük yem miktarı, tıknazlık faktörü aylık olarak belirlenmiş ve bu değerler variyans ana lizi ve Duncan testine tabi tutulmuştur. Birinci denemede 30 g'lık balıkçıklar üç farklı stok yo ğunluğunda kafeslere yerleştirilmiş, deneme sonunda bu stok lardan sıra ile 16.0, 11.3, 7.4 kg/m3 yoğunluk ve 633.9±10.4, 593.5±9.8. 589.4±15.2 g ortalama ağırlıklar elde edilmiştir. Spesifik büyüme oranı % 0.786-3.264, yem değerlendirme değeri 1.54-2.06, yemleme oranı % 1.49-4.89 arasında değişmiştir. ikinci denemede, 200 g'lık balıklar dört farklı stok yoğunluğunda yerleştirilmiş, deneme sonunda 40.2. 31.8, 22.4, 18.9 kg/m3 yoğunluk ve 1038.3±22.5, 1099.8±13.7, 1167.2±20.0, 1227.5±28.1 g ortalama ağırlıklar elde edilmiştir. Spesifik büyüme oranı % 0.461-1.892, yem değerlendirme değeri 1.71-2.13. yemleme oranı % 0.97-3.15 arasında değişmiştir. Ölüm oranı her iki denemede de düşük ve % 3.63-4.57 arasında gerçekleşmiştir. Araştırma sonunda stok yoğunluğu ile büyüme arasında negatif bir korelasyon olduğu, hızlı büyüme ve maksimum bireysel ağırlık dikkate alındığında büyümede olumsuz bir etki söz konusu olmadan 20-25 kg /m stoklama yoğunluğu ile üretim ya pılabileceği, ancak birim hacimden en fazla ürünü alabilmek, üretim maliyetini en aza indirmek için 40 kg/m stoklama yo ğunluğu ile üretim yapılması, günlük yem miktarının ise canlı ağırlığın % 0.97-4.89 arasında olması gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Optimal Stocking Density and Daily Feeding Rat® of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) In Sea Cages, The main aim of this study was to investigate the optimal stocking density and daily feeding rates depending on water temperature and live weight of rainbow trout cultured in sea cages in the South eastern Black Sea region. During the study two experiments, each lasting 180 days, were carried out. At monthly intervals about 10 % of the fish in each cage was taken as sample and weighed for determining growth, food conversion, feeding rates and condition factor. Fish in cages were fed ad libitum by hand and mortality was also recorded daily. Means of growth, food conversion and feeding rates were compared using analysis of variance and the differences between groups were further evaluated using the Duncan test. In the first experiment fish with initial mean weight of 30 g were stocked at three densities and reached to 16.0, 11.3, 7.4 kg/m3 final density and 633.9±10.4, 593.5±9.8, 589.4±15.2 g body weight at the harvest. Spesific growth, food conversion and feeding rates varied between 0.786-3.264 %, 1.54-2.04 and 1.49-4.89 %, respectively. In the second experiment fish with initial mean weight of 200 g were stocked at four densities and reached to 40.2, 31.8. 22.4, 18.9 kg/m3 final density, 1038.3±22.5, 1099.8±13.7, 1167.2±20.0, 1227.5±28.1 g body weight at the harvest. Spesi fic growth, food conversion and feeding rates varied between 0.461-1.892 %, 1.71-2.13, and 0.97-3.15 %, respectively. Mor tality rate was quite low and varied from 3.63 to 4.57 % in both experiment. At the end of the study, a negative correlation between stocking density and growth has been found, but stocking density did not appear to affect growth for the populations held at density around 20-25 kg/m. However in order to increase biomass per unit volume stocking density should be around 40 kg/m. The results indicated that feeding rate of 0.97-4.89 % of live weight per day was sufficient.