Afet sonrası iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına yönelik afet yönetimi bilgi sistemi tasarımı
Disaster recovery and reconstruction design studies for disaster management information system
- Tez No: 337914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi bilgi sistemi, Disaster management information system, Recovery and reconstruction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Afetler tüm canlıların yaşamını olumsuz yönde etkileyen olaylardır. Ülkemiz sahip olduğu jeolojik, topografik ve meteorolojik koşulların olumsuzluğu nedeniyle sık sık büyük doğal afetlere maruz kalmaktadır. Afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken çalışmalar ve önlemlerle kayıplar en aza indirilebilir. Afet öncesi, anı ve sonrası yapılacak tüm çalışmalar ?Afet Yönetimi Bilgi Sistemi? adı altında toplanır. Afet yönetiminin başlıca görevi can ve mal kaybını azaltmaktır. Olayın gerçekleştiği andan itibaren her türlü yardıma hazır olmak ise ancak iyi bir planlama ile mümkündür. 1999 yılında meydana gelen büyük depremler Türkiye?de afet yönetim anlayışının gözden geçirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmış, 5902 sayılı Kanun?la Ülkemizde yeni bir afet yönetim modeli uygulamaya konulmuştur. ``Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi?? olarak adlandırılan bu model, afet ve acil durumların sebep olduğu zararların önlenmesi için tehlike ve risklerin önceden tespitini, afet olmadan önce meydana gelebilecek zararları önleyecek veya en aza indirecek önlemlerin alınmasını, afet ve acil durumlarda etkin müdahale ve koordinasyonun sağlanmasını ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesini öngörmektedir. Bu tez çalışmasında afet sonrası iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına yönelik bir afet yönetimi bilgi sistemi tasarımı yapılması hedeflenmiştir. Bunun için öncelikle afet sonrası çalışmalarda ihtiyaç duyulan veriler belirlenmiştir. Daha sonra pilot bölge olarak seçilen Ereğli İlçesi Ereğli Sofular Köyü ve Çaycuma İlçesi Temenler Köyleri tanıtılmıştır. Çalışmalarda kullanılacak yazılımlar belirlenmiş ve veriler sisteme girilmiştir. Sistemde s
Özet (Çeviri)
Disasters are the events which have negative effects on the life. Turkey generally is subject to large scale natural disasters due to negative effects of its geological, topographical and climactic characteristics. The loss can be minimized by working and measurements which should be taken before, during and after the catastrophe. The work which should be done before and after a disaster is examined in ?Disaster Recovery and reconstruction Design Studies For Disaster Management Information System?. The primary mission of the Disaster Management is, , to reduce the loss of life and property. To be ready for rescue in every case is possible by very well organization before the disaster Large earthquakes that occurred in 1999 in Turkey revealed the need to review the concept of disaster management, Law No. 5902 was put into practice in our country, a new model of disaster management. This model is referred to as ` Integrated Disaster Management System?, for the prevention of damage caused by the disaster and emergency situations early detection of hazards and risks, disaster losses that may occur before the measures to be taken to prevent or minimize, effective intervention and coordination in disaster and emergency situations in an integrated manner to ensure the execution of the work and the aftermath of a disaster requires improvement. In this thesis, for the disaster recovery and reconstruction efforts aim to make a disaster management information system design. The data needed for this study were primarily post-disaster. Then, selected as a pilot area Eregli Sofular Village, in Eregli District Temenler Village in Çaycuma District introduced. The data used in the studies were identified and added to the system software. Online inquiries were made.