Alleben göleti'nin alg kompozisyonu ve limno-ekolojik özellikleri
Algae composition and limno-ecological properties of Alleben reservoir
  1. Tez No: 337944
  2. Yazar: BAKİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER ÇELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alleben Göleti, CCA, Ekoloji, Optimum ve Tolerans, Alg, Alleben Reservoir, CCA, Ecology, Optimum and Tolerance, Algae
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Alleben Göleti?nde Nisan 2012 ? Haziran 2013 tarihleri arasında alg türleri ve çevresel değişkenler arasındaki ilişki çok yönlü istatistiksel teknikler kullanılarak aylık araştırılmıştır. Alleben Göleti?nde Nisan ? Kasım 2012 tarihleri arasında ve Nisan 2013?de termal tabakalaşma kaydedilmiştir. Gölet suyu sirkülasyonu Kasım 2012?de başlayarak Mart 2013?e kadar devam etmiştir. Araştırma sonuçları Alleben Göleti?nin monomiktik tipte olduğunu göstermiştir. Toplam olarak 232 algal takson tanımlanmıştır. Alleben Göleti?nde fitoplankton biyohacmi dikkate alındığında Bacillariophyceae (% 57,0) en baskın grup olup, Dinophyceae (% 18,54) ve Chlorophyceae (% 12,99) takip etmiştir. Fitoplankton biyohacim düzeyinde Cyclotella planctonica, C. iris, Peridinium cinctum, Fragilaria biceps, F. ulna, Tetraedron sp. ve Dinobryon divergens?in önemli katkısı olmuştur. Çevresel değişim süreçleri göletteki fitoplankton türlerinin bolluklarını ve ekolojik tercihlerini önemli derecede etkilemiştir. En etkili açıklayıcı faktörler (azalan sırasıyla, tuzluluk, kondüktivite, pH, sıcaklık, TÇK, ÇO, Ca, PO4, Na, SO4, Mn ve Mg) türlerin mevsimsel değişimi üzerinde önemli (p=0,002) rol oynamıştır. Kanonik Uyum Analizi (CCA)?nın ilk iki ekseninin çevresel değişiklik ile türler arasındaki ilişkinin % 92,8 göstermiş ve tür verilerinin kümülatif varyansının % 37,1?ini açıklamıştır. Yaygın bulunan alg türleri CCA ordinasyonun merkezine yakın görülmüş olup göletin ekolojik faktörlerine geniş toleransı olduğunu göstermiştir. AllebenGöleti?nde baskın görülen fitoplanktonik organizmalar 6 fonksiyonel gruba aittir, bu gruplar A, D, E, J, LO, ve LM ?dir.
Özet (Çeviri)
The relationship between algae species and environmental variables in Alleben Reservoir was investigated monthly from April 2012 to June 2013 using multivariate statistical techniques. The reservoir indicating water thermal stratification in April ? October 2012 period and April 2013. Complete water circulations in October 2012 ? March 2013 period, indicated that the reservoir has monomictic characteristic. A total of 232 algal taxa were identified. Bacillariophyceae (57.0 %) was the most dominant group in terms of biovolume, followed by Dinophyceae (18.54 %) and Chlorophyceae (12.99 %) in the reservoir. Biovolume peaks in Alleben Reservoir were mainly caused by the most dominant species such as Cyclotella planctonica, C. iris, Peridinium cinctum, Fragilaria biceps, Tetraedron sp. and Dinobryon divergens. Changes in environmental gradients significantly influenced the ecological preferences of species and phytoplankton abundance in the reservoir. Most effective explanatory factors (in descending order, salinity, conductivity, pH, temperature, TDS, DO, Ca, PO4, Na, SO4, Mn and Mg) played significant (p=0.002) role on the seasonality of species. The first two axes of Canonical Correspondence Analyses (CCA) indicated 92.8 % of the correlation between species and environmental variables and explained 37.1 % of cumulative variance of species data. Frequently counted taxa were found closer to center of CCA ordination seemed a wide range of tolerance levels of these species to the changes in ecological conditions in the lake. The dominant phytoplankton organisms in Alleben Reservoir belong to 6 functional groups: A, D, E, J, LO, and LM.