Van Gölü'nde güncel flüvyal çökel girdisi ve gölsel sedimantasyon ilişkisi
Impact of recent fluvial clastic input in Lake Van and its relations to lacustrine archives
  1. Tez No: 338008
  2. Yazar: AYŞEGÜL FERAY MEYDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ÖRÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Van Gölü, Flüviyal, Jeokimya, Mineraloji, Lake Van, Fluvial, Geochemistry, Mineralogy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Van Gölü'ne dökülen sekiz ana ayrı akarsuyun mevsimsellik açısından sediman yükündeki değişiklikleri ve bu değişikliğin gölsel sedimantasyonla ilişkisini kurmaktır. Bu amaç doğrultusunda bu akarsulardan sediman ve su örneklemesi ile Van Gölü?nün içerisinden bu akarsuların ağzından sediman karotlar alınmıştır. Akarsu sedimanları üzerinde gerçekleştirilen mineralojik (XRD, ince kesit) ve jeokimyasal (TOC/TIC) analizlerine göre kırıntılı mineral miktarı ilkbahar süresince artmış ve sonbahar süresince azalmıştır. Su örneklerinin kimyasal analizlerine göre, Van Gölü?ne dökülen sular kalsiyum ve magnezyum karbonatlı su sınıfına girmektedir. Kısa karotların XRF analizleri ile kırıntılılarca zengin seviyeler saptanmış ve bu seviyelerin XRD analizleri ile kırıntılı minerallerin çeşidi belirlenmiştir. Pb210-Cs137 tekniği ile sedimantasyon oranı belirlenmiştir. Kırıntılı minerallerce zengin seviyeler yüksek yağışlı dönemlerde ve karbonatlı seviyelerin sıcak ve kurak iklim koşullarının hakim olduğu dönemlerde oluştuğu saptanmıştır. Göl sedimanlarından ve akarsulardan elde edilen verilerin birbirini desteklediği görülmüştür. Sediman karotlara ait kronolojik, jeokimyasal ve mineralojik verilerden yola çıkarak GÖ 290-360 yılları arasında havzadan yoğun miktarda kırıntılı girdisi olduğu saptanmıştır. Bu durum iklimin göreceli olarak daha yağışlı ve soğuk olduğunu göstermekte ve Kuzey Yarımküre?de hüküm süren Maunder Minimum?un bir sonucu olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this thesis work is to find seasonal differences (spring and fall) on detrial load of eight different rivers which discharged into the lake and to find its relations with lacustrine archieves. With this aim seasonal sediment sampling was done on rivers. At the same time sediment coring was done in Lake Van. Cores location is also closed to the river mouths. Mineralogical (XRD, smear slides) and geochemical (TOC /TIC) analysis of the river sediments showed that detrial minerals increase during spring and decrease during fall season. Chemical analysis of the river water showed that waters has the properties of calcium and magnesium carbonate rich. XRF records are used to find detrial rich layers on short sediment cores. Mineralogical analysis done with XRD technique to find which minerals is in detrial rich layers. Using Pb210-Cs137 data, sedimentation rate is also calculated for age models. Detrial mineral rich layers formed during high precipitation terms and carbonate rich layer formed during warm and dry terms. In this context, compared the data from lake and rivers they supported each other. On the basis of chronologic, geochemical and mineralogical data of the short cores showed that between 290 ? 360 BP the there are more detrial rich layer is found. This means climate is relativly wet and cold and this may result from Maunder Minimum (1645- 1715 A.D.) at the Nothern Hemisphere.