İnorganik malzemeler kullanarak jeopolimer sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Preparation and characterzation of geopolymers based on inorganic materials
- Tez No: 338189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeopolimerler, Talk, Basma Dayanımı, Kalsit, Geopolymers, Talc, Compressive strength, Calcite
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Jeopolimerler doğal mineraller veya endüstriyel atıklardan elde edilen silikat ve alümina silikatlardan oluşan yeni malzemelerdir. Jeopolimerler atıkların yararlı ürünlere dönüştüğü potansiyel bir alternatif malzeme olarak görülür. İnorganik polimerler ve jeopolimerler, seramik ve çimento temelli malzemeler için çok iyi özelliklere sahip çeşitli alanlarda gelecek vadeden malzemeler olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı jeopolimerler hazırlayarak özelliklerini FTIR, XRD, SEM ve DTA/TGA teknikleriyle incelemektir. Karışımın ve karıştırma zamanının jeopolimerin mekaniksel özellikleri üzerine etkisi de özellikle incelenecektir. Kür sıcaklığı ve Na2SiO3/NaOH kütle oranının jeopolimerin özellikleri üzerindeki etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Geopolymers are a new class of materials formed by the condensation of aluminosilicates and silicates obtained from natural minerals or industrial wastes. It is seen as a potential alternative to standard concrete, and an opportunity to convert a variety of waste streams into useful by products. The inorganic polymer and geopolymer have emerged as promising material in various fields for its better properties with respect to ceramics and cement based materials. The aim of study has prepared geopolymers from inorganic materials such as talc, calcite and investigated their properties by FTIR, XRD, SEM and DTA/TGA techniques. The effect of curing temperature and Na2SiO3/NaOH weight ratio on the properties of the geopolymers has been studied. The effect of mixture properties and time after mixing also will be examined on mechanical properties of geopolymer.