Impact of land use changes on the authentic characteristics of historical buildings in Bursa historical city centre
Bursa tarihi ticaret merkezinde arazi kullanım değişimlerinin tarihi yapıların özgün niteliklerine etkisi
  1. Tez No: 338250
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERİÇOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Ticaret Merkezi, Tarihi Ticaret Yapıları, Koruma, Özgünlük, Bursa Hanlar Bölges, Historical City Centre, Historical Commercial Buildings, Concervation, Authenticity, Bursa Hanlar District
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Tarihsel süreçte değişen sosyo-ekonomik ve kültürel yapı ve farklılaşan üretim-tüketim ilişkiler nedeniyle tarihi ticaret merkezlerinde sürekli bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bu mekanlar geleneksel bir düzene göre örgütlenmiş, değişen anlamları ve farklı kimlikleri ile ve ayrıca sosyo-ekonomik dönüşüm süreçlerinin etkisiyle yeniden biçimlenerek çağımıza ulaşmış alanlardır. Ayrıca söz konusu mekanlar sadece alışverişin ya da tüketimin gerçekleştiği alan değil, geleneksel tarzda üretimin ve zanaatın var olduğu bir kent mekanı niteliği taşımaktadır. Tarihi kent merkezlerinin korunmasına ilişkin teorik tartışmalar, tarihi yapıların oluşturdukları sokaklar ve kentsel dokunun özgün niteliklerini bozmayacak işlevlerle çağdaş yaşamla bütünleştirilmesi, tarihi dokuda yeni işlevlerin, aktivitelerin ve yeni yapıların rolü, koruma sürecine katılım gibi konular üzerinde yoğunlaşmaktadır. Tarihi yapılar, değişen yaşam biçimi nedeniyle ilk yapılış amaçlarından farklı bir işlev yüklenmektedirler. Geçmişte iyi örgütlenmiş bir düzen içinde çalışan ve ait oldukları çağın sosyo-kültürel ve ekonomik yapısına göre biçimlenen bu yapılara, günümüz koşullarında yer alan bazı fonksiyonların gereksinimlerine göre, ara kat eklenmesi, mevcut mekanlar viiarasında bağlantı kurulması gibi müdahaleler yapılmıştır. Bu müdahaleler sonucunda tarihsel değeri olan yapıların özgün plan şemaları ve mekânsal özellikleri değişmiştir. Bu tez çalışması ile tarihi ticaret merkezinde yer alan ticaret yapılarının özgün tasarım niteliklerine müdahale eden ticari fonksiyon türlerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bunun için Bursa Tarihi Ticaret Merkezi örnek çalışma alanı olarak seçilmiş ve çalışma alanında yer alan mevcut hanların süreç içindeki işlev değişimi detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Historic commercial centres are subject to continuous change and transformation due to the changing socio-economic and cultural structure and relations of production and consumption. Organized within a traditional structure, these spaces have survived until today with their altering meanings and different identities as well as the restructuration they went through because of the socio-economic transformation processes. Besides, they are not only shopping areas or consumption spaces but also urban areas with a traditional style of manufacture and crafts. Theoretical discussions on the conservation of historic city centres focus on issues such as integration of city centres into contemporary life with functions that do not have adverse effects on the authentic characteristics of historic streets and urban fabrics, the role of new functions, activities and structures in the historic fabric, and participation in the conservation process.Historic buildings adopt functions that are different from their original functions due to changing life styles. Having functioned in a well-organized order and shaped by thesociocultural and economic structure of their eras, they are subject to interventions due to the functions required by the present conditions, such as the addition of a mezzanine or the establishment of a connection between spaces. As a result of these interventions, the voriginal plan schemes and authentic characteristics of historic buildings have changed. This thesis aims at identifying the types of commercial functions that intervene into the authentic design characteristics of commercial buildings located in the historic commercial centre. To this end, the Commercial Centre of Bursa was chosen as the case and the change in the functions of the hans located in this area was examined in detail.