Pumping chamber design in diode-pumped solid-state lasers for maximum system efficiency and minimum optical distortion
Diyot pompalı katı hal laserlerinde maksimum verim ve minimum optik bozulma sağlayacak pompa odası tasarım kriterleri ve metodu
  1. Tez No: 338263
  2. Yazar: KUBİLAY SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TURHAN SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyot-Pompalı Katı-Hal Laseri, Katı-Hal Laserlerinde Pompa Odası Tasarımı, Laser Kristali, Thermal Lens, Laser Işın Kalitesi, Diode-Pumped Solid-State Laser, Pump Chamber Design in Solid-State Lasers, Laser Crystal, Thermal Lens, Laser Beam Quality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yandan diyot pompalı bir katı hal laser kaynağında ışın kalitesi ve sistem verimliliği, laser kristali içerisinde oluşan ısı dağılım profiliyle doğrudan ilişkilidir. Isı yükünden kaynaklanan odaklanmanın istenmeyen etkilerini azaltmak için laser kristali içerisinde oluşan ısı profili düzgün olmalıdır. Ancak bu düzgün ısı profilini oluşturacak, laser kristali içerisinden geçen pompa profili sistem verimliliğini negatif yönde etkileyebilir. Bu tezde, kazanç ortamında istenilen seviyede ısı profili, laser kaynağı çıkışında istenilen seviyede ışın kalitesi ve aynı zamanda istenilen seviyede sistem verimliliğini sağlayacak pompa odası tasarımı için hesaplamalı ve deneysel bir yöntem geliştirilmiştir. Bu tezin başarımı sayesinde, çok yüksek ısı yüküne maruz kalan yüksek güçlü laser sistemlerinin pompa odası ve rezonatör tasarımları gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
The beam quality and the system efficiency of a diode-pumped solid-state laser source are directly related to the thermal profile inside the laser crystal. The thermal profile in a laser crystal should be made uniform in order to reduce the negative effects of the thermal lens. However, the absorbed pump profile that forms a uniform thermal profile inside the gain medium may adversely affect the system efficiency. In this thesis, a computational and empirical method was developed for designing pumping chambers that results in a suitable thermal profile inside the gain medium, and thus desired laser beam quality was achieved while keeping the system efficiency at an acceptable level. Accomplishment of this thesis work will lead to the design of pumping chambers and resonators in high power laser systems operating at even higher thermal loads.