Investigation of the effects of reuse on software quality in an industrial setting
Yeniden kullanımın yazılım kalitesine etkilerinin endüstriyel bir çerçevede incelenmesi
  1. Tez No: 338268
  2. Yazar: BERKHAN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım yeniden kullanımı, Kalite metrikleri, Gömülü yazılım, Hatayatkınlığı, Deneysel çalışma, Software reuse, Quality metrics, Embedded software, Fault-proneness, Empirical study
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yazılım yeniden kullanımı, geliştirme ve bakım zamanını ve maliyetini azaltmak için güçlü bir araçtır. Yalnızca kaynak kod parçaları değil; herhangi bir yazılım yaşam döngüsü ürünü, yeniden kullanılabilir. Yüksek derecede yeniden kullanım, düşük yazılım hata oranı ile ilişkilidir. Literatürde birçok teorik ve deneysel araştırma yazılım yeniden kullanımı ile yazılım kalitesi ilişkisini incelemiştir. Bu tezde, yazılım kalitesine yazılım yeniden kullanımının etkileri endüstriyel bir ortamda incelenmiştir. Bu çalışma boyunca, Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi firması Aselsan'ın Yazılım Mühendisliği Bölümü ile çalıştık. Bu çalışmada, gerçek yazılım projelerinin incelenmesi ve bu projelerde yazılım yeniden kullanımı ve yazılım kalitesi ilişkilerinin yorumlanması amaçlanmıştır. Bu niyetle, yeniden kullanım ve kalite ilişkilerini belirlemek amacıyla, dört farklı hipotez tanımlanmıştır ve bu hipotezleri doğrulamak amacıyla, üç ayrı vaka çalışması tasarlanmıştır. Bu vaka çalışmalarında, nesne odaklı kalite ölçümleri, farklı modüllerin yeniden kullanım ve performans ölçümleri, yazılım bileşenlerinin hata yatkınlığı ve farklı ürünlerin üretkenlik oranları gibi metrikler toplanmış ve ölçülmüştür. Son olarak, bu ölçümler analiz edilerek, yeniden kullanım altyapı ve süreçlerinde sistematik iyileştirmeler yapılması yoluyla, Aselsan?ın yazılım yeniden kullanımından daha fazla yararlanması için öneriler geliştirilmiştir. Literatürde benzer vaka çalışmaları rapor edilmiştir; ancak Türkiye'de, gerçek proje verileri kullanılarak yapılmış, özellikle savunma sanayisi alanında, çok fazla vaka çalışması bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Software reuse is a powerful tool in order to reduce development and maintenance time and cost. Any software life cycle product can be reused, not only fragments of source code. A high degree of reuse correlates with a low defect density. In the literature, many theoretical and empirical researches have examined the relationship of software reuse and quality. In this thesis, the effects of reuse on software quality are investigated in an industrial setting. Throughout this study, we worked with Turkey?s leading defense industry company: Aselsan?s software engineering department. We aimed to explore their real-life software projects and interpret reuse and quality relations for their projects. With this intention, we defined four different hypotheses to determine reuse and quality relations; and in order to confirm these hypotheses; we designed three separate case studies. In these case studies, we collected and calculated reuse and quality metrics i.e. Object-oriented quality metrics, reuse rates and performance measures of individual modules, fault-proneness of software components, and productivity rates of different products. Finally, by analyzing these measurements, we developed suggestions to further benefit from reuse in Aselsan through systematic improvements to the reuse infrastructure and process. Similar case studies have been reported in the literature, however, in Turkey, there are not many case studies using real-life project data, particularly in the defense industry.