Human crowd simulation as an evaluation tool for generative temporary site organization
Üretken alan organizasyonları için bir değerlendirme aracı olarak insan topluluğu simülasyonu
  1. Tez No: 338345
  2. Yazar: MÜGE KRUŞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU SORGUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Topluluk Simülasyonu, Agent Based Modelling, Cellular Automata, Quad-tree, Üretken Model, Crowd Simulation, Agent Based Modelling, Cellular Automata, Quad-tree, Generative Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Gelişen sayısal teknoloji ile tasarımcılara kompleks tasarım problemleri için veri tabanlı jenerik modeler üretme imkanı verilmiştir. Yapıyı ve alanı deneyimleyen kullanıcılar, projenin bağlamındaki bu önemli verilerden biridir. Topluluk simülasyon algoritmaları film ve oyun endüstrilerinde hassas modeller olarak kullanılmasına rağmen, karmaşık mimari problemler için sayısal yük düşünüldüğünde, bu araçların tasarım sürecinde veya tasarımın içerisinde yer alması tavsiye edilmemektedir. Bu tez kapsamında, topluluk davranışları algoritmasını (crowd behavior algorithm), alan üretim modelinde (site organization model) kullanan yeni bir model sunulmuştur. Bu model, ?Agent Based Modelling? ve ?Cellular Automata algoritmalarını temel alarak ve alan üzerinde düzensiz (non-uniform) gridler önermiştir. Ayrıca, üretilen araç, Lange Voorhout ve ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi Alanı olarak iki örnek alanda test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The advents in computational technologies enabled designers to produce data derived generic models in order to deal with complex design problems. One of the significant data regarding context of a project is the user experiencing the building and the site. Although crowd simulation algorithms have been used as accurate models in movie and game industry, when the computational cost concerned for complex architectural problems, these tools are not suggested to be used within/throughout in design process. Within the scope of this thesis a new model that integrates crowd behavior algorithm into the site generation model is developed based on Agent Based Modelling and Cellular Automata algorithms by introducing non-uniform cells into the field. In addition, the implemented tool is verified via two case studies: Lange Voorhout and METU Science and Technology Museum.