Farklı yöntemlerle üretilen hibrit seramik blokların kanal tedavili dişlerin restorasyonunda kırılma dayanımı üzerine etkisinin değerlendirilmesi: İn vitro çalışma
Evaluation of the effect of hybrid ceramic blocks produced by different methods on the fracture resistance of root canal–treated teeth restorations: An in vitro study
  1. Tez No: 1008166
  2. Yazar: EZGİCAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞEREFOĞLU POLAT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, endokron, hibrit seramik, kırılma dayanımı, indirekt restorasyon, kanal tedavisi, CAD/CAM, endocrown, hybrid ceramic, fracture resistance, indirect restoration, root canal treatment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ileri derecede koronal doku kaybı bulunan ve kök kanal tedavisi uygulanmış mandibular birinci molar dişlerde hibrit seramik bloklardan üretilen indirekt endokron restorasyonların kırılma dayanımı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada ileri derecede periodontal hastalık, protetik planlama veya ortodontik tedavi gereksinimi nedeniyle çekilmiş kök boyları/çapları benzer olan iki kök üç kanallı 36 adet insan daimi mandibular birinci molar diş kullanıldı. Tüm dişlerde kron boyunun yarısından daha aşağıda sağlam diş duvarının olduğu ve sınıf 3 endokron gereksinimi olan diş simülasyonu mine-sement birleşiminin 2 mm üzerinde doku bırakılarak in-vitro koşullarda gerçekleştirildi. Tüm örneklerde döner Ni-Ti eğe sistemi (Fanta Dental Türkiye, İstanbul) kullanılarak kök kanalları şekillendirildi ve rezin esaslı kanal patı kullanılarak modifiye tek kon yöntemi ile standart protokole uygun olarak dolduruldu. Tüm dişlerde endokron kavitesi 2mm kavite derinliğine ve 6-8o eğime sahip olacak şekilde but-joint marjin tasarımında düzenlendi. Ardından dişler uygulanacak üst restorasyon materyaline göre ve her bir grupta 12 diş olacak şekilde rastgele 3 deney grubuna ayrıldı. Tüm gruplarda TRIOS 5 (3Shape, Denmark) ağız içi tarayıcısı ile dişlerin dijital ölçüleri elde edildi ve standart boy ve çap ölçülerine göre endokron tasarımları exocad yazılım programında (exocad GmbH, Darmstadt, Almanya) gerçekleştirildi. Grup 1'de Vita Enamic, Grup 2'de Voco Grandio bloc ve Grup 3'te ise Cerasmart hibrit seramik CAD/CAM bloklar kullanılarak CAD/CAM frezeleme cihazının (VHF) aşındırma ünitesinde endokron üst restorasyonlar hazırlandı. Tüm restorasyonlar, üretici talimatları doğrultusunda adeziv rezin siman (G-CEM One®) kullanılarak simante edildi. Akrilik rezine gömülen örneklere Universal Test cihazında 4 mm çapındaki yuvarlak metal uç dişlerin merkezsel fossasına gelecek şekilde 0,5 mm/dakika sabit hızda aksiyal yönde kompresif yük uygulandı. Kırılmanın gerçekleştiği anda cihaz tarafından kaydedilen maksimum kuvvet değeri Newton (N) ve gerilme dayanımı N/mm2 cinsinden her bir örnek için kayıt altına alındı. Dişlerde meydana gelen kırık tipleri ve kırıkların restore edilebilirliği sınıflandırılarak değerlendirildi. IV Bulgular: En yüksek kırılma dayanımı CeraSmart grubunda (3611±917.7) gözlenirken, bunu sırasıyla Grandio Bloc (2546±308.6) ve Vita Enamic grubu (1259±330.6) izlemiştir. İndirekt endokron restorasyonların üretilmesinde kullanılan tüm hibrit seramik materyaller arasında maksimum kırılma kuvveti açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p< 0,0001). Deney gruplarının hiçbirinde Tip I kırık gözlenmezken, Tip II kırık yalnızca Vita Enamic grubunda gözlenmiştir. Vita Enamic ile Grandio Bloc (p = 0,0265) ve Vita Enamic ile CeraSmart (p = 0,0013) arasında kırık tipleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken, Grandio Bloc ile CeraSmart grupları arasında herhangi bir farklılık görülmemiştir (p=0,4783). CeraSmart grubunda restoreedilebilir kırık görülmezken, Vita Enamic grubunda %66,67, Grandio Bloc grubunda ise %16,67 oranında restore edilebilir kırık meydana gelmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde Vita Enamic hibrit seramik materyalinin kırılma dayanımı değerinin diğer iki materyalden oldukça düşük olduğu ve incelenen tüm materyaller arasında kırılma dayanımı açısından anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ancak Vita Enamic grubunda meydana gelen kırıkların restore edilebilirliğinin diğer materyallere göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the influence of indirect endocrown restorations fabricated from hybrid ceramic blocks on the fracture resistance of endodontically treated mandibular first molars exhibiting severe coronal tissue loss. Methods: Thirty-six extracted human permanent mandibular first molars with two roots and three canals, exhibiting similar root lengths and diameters, were included in this study. The teeth were extracted due to advanced periodontal disease, prosthetic planning, or the need for orthodontic treatment. In all teeth, an in vitro simulation of a Class III endocrown requirement was performed by preserving sound tooth structure 2 mm above the cementoenamel junction, with intact tooth walls extending to a level below half of the clinical crown height. In all specimens, the root canals were prepared using a rotary Ni–Ti file system (brand) and obturated according to a standardized protocol using a resin-based sealer and the modified single-cone technique. In all teeth, the endocrown cavities were prepared with a butt-joint margin design, a cavity depth of 2 mm, and a convergence angle of 6–8°. The teeth were then randomly allocated into three experimental groups according to the restorative material to be applied, with 12 teeth in each group. In all groups, digital impressions of the teeth were obtained using an intraoral scanner (TRIOS 5, 3Shape, Denmark), and endocrown designs were generated in the exocad software (brand) based on standardized size and diameter parameters. Endocrown restorations were fabricated using hybrid ceramic CAD/CAM blocks—Vita Enamic in Group 1, Voco Grandio Bloc in Group 2, and Cerasmart in Group 3—milled in the abrasion unit of a CAD/CAM milling device (VHF). All restorations were cemented using an adhesive resin cement (G-CEM One®) in accordance with the manufacturer's instructions. The specimens, embedded in acrylic resin, were subjected to an axial compressive load using a universal testing machine at a constant crosshead speed of 0.5 mm/min, applied with a 4-mm-diameter rounded metal indenter positioned at the central fossa of the teeth. The maximum load at the moment of fracture, as recorded by the testing device, was documented for each specimen in Newtons (N), and the stress values were recorded in N/mm². Fracture types and the restorability of the fractures were classified and evaluated. VI Results: The highest fracture resistance was observed in the CeraSmart group (3611 ± 917.7), followed by the Grandio Bloc (2546 ± 308.6) and Vita Enamic groups (1259 ± 330.6), respectively. A statistically significant difference in maximum fracture load was detected among all hybrid ceramic materials used for the fabrication of indirect endocrown restorations (p < 0.0001). No Type I fractures were observed in any of the experimental groups, whereas Type II fractures were observed exclusively in the Vita Enamic group. Statistically significant differences in fracture patterns were found between Vita Enamic and Grandio Bloc (p = 0.0265) and between Vita Enamic and CeraSmart (p = 0.0013); however, no significant difference was detected between the Grandio Bloc and CeraSmart groups (p = 0.4783). No restorable fractures were observed in the CeraSmart group, whereas restorable fractures occurred in 66.67% of specimens in the Vita Enamic group and in 16.67% of specimens in the Grandio Bloc group. Conclusions: Within the limitations of this study, the fracture resistance of the CeraSmart hybrid ceramic material was found to be significantly lower than that of the other two materials, and a statistically significant difference in fracture resistance was observed among all evaluated materials. However, the restorability of fractures in the Vita Enamic group was significantly higher compared with the other materials.