Çukurova koşullarında bazı sıcak mevsim baklagil yem bitkilerinin verim, kalite ve adaptasyonu üzerine bir araştırma
Research of yield, quality and adaptation some warm season perennial legumes under conditions of Çukurova
  1. Tez No: 338617
  2. Yazar: FEYZA DÖNDÜ GÜNDEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çokyıllık sıcak mevsim baklagil yembitkileri, verim, kalite, adaptasyon, Warm season perennial legumes, yield, quality, adaptation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma, Çukurova koşullarında yetiştirilebilecek bazı çok yıllık sıcak mevsim baklagil yembitkilerinden Stylosanthes hamata cv Verano, Stylosanthes guianensis cv Cook, Stylosanthes scabra cv Seca, Stylosanthes scabra cv Caatinga ve Aeschynomene americana cv Lee tür ve çeşitlerinin verim, kalite ve adaptasyonlarının belirlenmesi amacıyla 2012 yılında sulanan koşullarda yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, çiçeklenme gün sayısı, yaprak-sap oranı, yaş ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı, ADF oranı, NDF oranı, sindirilebilir kuru madde oranı, sindirilebilir kur madde verimi, ham protein verimi ve nisbi yem değeri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek bitki boyu (86,5 cm), en yüksek yaş ot (6852,0 kg/da), kuru ot ( 1939,0 kg/da), kuru madde (1727,7 kg/da) ve sindirilebilir kuru madde verimleri (973,2 kg/da) Aeschynomene americana cv. Lee çeşidinde, en kısa çiçeklenme gün sayısı (46,5 gün), en yüksek yaprak-sap oranı (% 52,6) Stylosanthes hamata cv Verano çeşidinde, en düşük ADF oranı (34,3) ile en yüksek ham protein oranı (17,8), ham protein verimi (202,5 kg/da), sindirilebilir kuru madde oranı (% 62,2), nisbi yem değeri (124,5) Medicago sativa cv. Nimet çeşidinde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine yield, quality and adaptations of some warm season perennial legumes species and cultivators such as Stylosanthes hamata cv. Verano, Stylosanthes guianensis cv. Cook, Stylosanthes scabra cv. Seca, Stylosanthes scabra cv. Caatinga, Aeschynomene americana cv Lee, under irrigated conditions of Çukurova during the year of 2012. In the study, plant height, period of days to flowering, leaf stem ratio, green herbage yield, hay yield, dry matter yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF and, NDF ratios, digestible dry matter, digestible dry matter yield, RFV (relative feed value), were determined. The experimental design was completely randomized block design with four replications. According to the results, the highest plant hight (86,5 cm) and the highest green herbage yield (6852,0 kg/da) and the highest hay yield (1939,0) and the highest dry matter yield (1727,7) and the highest digestible dry matter yield (973,2 kg/da) was obtained from the Aeschynomene americana cv Lee. The lowest period of days to flowering (46,5 day) and the highest leaf stem ratio (% 52,8) was obtained from the Stylosanthes hamata cv. Verano.