Bingöl ve çevresinde yetişen ve tıbbi değer taşıyan bazı bitki taksonlarının fitokimyasal ve biyolojik aktivitelerinin araştırılması
The investigation of phytochemical and biological activities of some plant taxa growing in province Bingol with carrying medical value
- Tez No: 338616
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Antimikrobiyal, Antikanserojen, Tanacetum abrotanifolium, Aktif bileşen izolasyonu, Teucrium chamaedrys L. subsp. sinuatum, Antioxidant, Antimicrobial, Anticancerogen, Tanacetum abrotanifolium, Isolation of active components, Teucrium chamaedrys L. subsp. sinuatum
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bingöl ilinde doğal olarak yetişen ve tıbbi değer taşıyan bazı bitki taksonlarının antioksidan aktivite parametreleri, antimikrobiyal aktivitesi ve antikanser aktivitesi ve eksraktif bitki ekstrelerinden biyoaktif moleküller izole edilerek bu moleküllerin antikanser aktivitesi araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, Astragalus kurdicus var. muschianus (AKM), Pimpinella tragium subsp. lithophila (PTL) Ranunculus arvensis (RA), Scutellaria orientalis subsp. orientalis (SOO), Tanacetum abrotanifolium (TA), Teucrium chamaedrys L. subsp. sinuatum (TCS) taksonlarının antikanser, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin taraması yapılmıştır. Biyolojik aktivite taramasına göre en biyoaktif türlerin TA ve TCS türleri olduğu saptanmıştır. Bu taksonlardan da TCS türü ile izolasyon çalışması yapılmıştır. İzolasyon çalışması sonucu flavon (Nuchensin) flavon glikozit (Cinaroside) ve p-coumaroyl-O-ß-D-glucoside bileşikleri kromatografik yöntemler sonucunda saflaştırılmıştır. Saflaştırılan bileşiklerin C6 (Sıçan Beyin Tümör Hücresi), HeLa (İnsan Rahim Kanser Hücresi) hücrelerine karşı farklı dozlarda aktiviteleri araştırılmıştır. Antikanser aktivite sonucuna göre Nuchensin bileşiği bütün dozlarda en yüksek antikanser aktivite gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Antioxidant activity parameters, antimicrobial activity and anticancer activity of some plant taxas grows naturally in Bingöl province was investigated, and anticancer activity of bioactive molecules isolated from extractiveplant extracts were investigated.Within this study; anticancer, antimicrobial and antioxidant activity scanning for species of Astragalus kurdicus var. muschianus (AKM), Pimpinella tragium subsp. lithophila (PTL) Ranunculus arvensis (RA), Scutellaria orientalis subsp. orientalis (SOO), Tanacetum abrotanifolium (TA), Teucrium chamaedrys L. subsp. sinuatum (TCS) was made. According to the biological scanning procces it was detected that the most bioactive taxas was TA, TCS. Isolation work is done with species of TCS that exhibits highest activity for isolation of bioactive compounds. As result of isolation work, compounds of flavon (Nuchensin) flavon glikozit (Cinaroside) and p-coumaroyl-O-ß-D-glucoside are purified by using chromatographic methods. It was investigated that activity of purified compund on C6 (Rat brain tumor cell), HeLa (Human uterine cancer cell) cells at different doses. According to the anticancer activity it is detected that, the nuchensin exhibits highest anticancer activity at all doses.