Ekolojik ekonomi yaklaşımı ile Türkiye'de çevresel etkinlik analizi
Environmental efficiency analysis with ecological economics approach in Turkey
- Tez No: 338626
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN ZAFER GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Enerji, Ziraat, Econometrics, Energy, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets, Panel Analiz, Trend Analizi, Ekolojik Ekonomi, Environmental Kuznets, Panel Analysis, Trend Analysis, Ecological Economics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çevresel kirlilik, ekonomik gelişme paralelinde oluşan kirleticilerin artmasından kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak artan küresel ısınma, atmosferde serbest kalan karbondioksit miktarının giderek ısınma trendini etkilemesiyle bir kısır döngü yaratmaktadır. Küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarına bağlı olarak yeni bilim dalları doğmuştur. Zaman ve mekan içinde ekosistem ve ekonominin birlikte evrimini ele alan disiplinlerin araştırma alanı olan ?ekolojik ekonomi? ya da sürdürülebilir gelişme kavramına dayalı ?yeşil ekonomi? gibi bilim dalları, bilimsel araştırmanın odak noktasına yerleşmiştir. Çalışmanın amacı Türkiye?deki çevre kirliliği olgusunu iller bazında ele alarak ekolojik ekonomi perspektifinden değerlendirilmektir. Çalışmada panel regresyon modeli kullanılarak, 56 il bazında Çevresel Kuznets eğrisi yardımıyla analizler yapılmıştır. Öte yandan gerek il merkezleri gerekse Türkiye bazında trendler belirlenerek geleceğe ilişkin projeksiyonlar elde edilmiştir. İleri istatistik yöntem ve testlerin kullanıldığı araştırma sonuçları, genel olarak Türkiye ve her il için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarınına göre Türkiye?de Kükürtdioksit açısından çevre kirliliği ile gelir arasında N şeklinde bir ilişkiden söz edilebilir ve Türkiye?de Partiküler madde için yapılan hesaplamalar ise çevre kirliliği ile gelir arasında ters N şeklinde bir ilişki bulunmuştur. 2013, 166 Sayfa
Özet (Çeviri)
Environmental pollution is caused by pollutants formed as parallel to economic development. Global warming related to environmental pollution causes a vicious circle as a result of carbon dioxide in the atmosphere, which has increasingly affect warming trend. New areas of study emerged as a result of global warming. Sciences such as ?ecological evolution?, study area of disciplines dealing with temporal and spatial co-evolution of ecosystem and economics, or ?green economics? based on sustainable development concept have become the focus of scientific investigation. Aim of the present study was to investigate the environmental pollution on the basis of provinces in Turkey and to evaluate in terms of ecological economics perspective. Analyses were made using panel regression and Kuznets curve in 56 provinces. Future projections were made both on provincial centers and Turkey at large via determining trends. Results of the investigation, for which advanced statistical methods and tests were employed, were evaluated separately for each province as well as Turkey in general. According to the results, it could be said that an N shaped association is present between income and environmental pollution in terms of sulfur dioxide in Turkey. Estimations for particulate matter, on the other hand, showed an inverse N shaped relationship between income and environmental pollution in Turkey. 2013, 166 pages