Farklı mısır çeşitlerinin (Zea mays L.) çinko kullanım etkilerinin belirlenmesi
Determining the zinc uptake efects of different corn (Zea mays L.) genotypes
  1. Tez No: 338625
  2. Yazar: ÜMMİYE ÇELİK SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RÜŞTÜ KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, çinko, çeşit, verim, çinko kapsamı, Corn, zinc, species, yield, zinc content
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Toprakta çinko (Zn) noksanlığı tarımsal üretimde verim kayıplarına neden olmaktadır. Bunun yanında insanların beslenmesinde de göz ardı edilmemesi gereken önemli bir mikro elementtir. Toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle var olan çinkonun yarayışlılığı azalmakta ve ilave olarak Zn takviyesini gerektirmektedir. Bu amaç doğrultusunda; Kuzey yıldızı, Samada 07, RX9292 Tombul, RX9292 Sivri, Arife, KWS calpiso, Nkarma, KWS kermes, Pionner,, KWS klirs olmak üzere 10 farklı mısır çeşidi kullanılarak saksı denemesi yürütülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen denemede, çinko noksanlığı gösteren topraklar kullanılmıştır. Denemede 4 farklı çinko dozu (0, 5, 10, 15 ppm) ZnSO4.7H2O formunda verilmiştir. Hasadı takiben bitki kuru madde ağırlıkları ve N, P, K, Zn içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, mısır çeşitleri arasında çinko kullanım etkinlikleri ve artan çinko dozlarına dayanıklılık açısından önemli farklılıklar belirlenmiştir. En yüksek ortalama kuru madde miktarları 10 ppm dozunda çinko uygulamasından elde edilmiştir. Denemede kullanılan mısır çeşitlerinin artan çinko dozlarına karşı dayanıklılıkları KWS kermes, Arife, KWS calirso, KWS klirs, Kuzey yıldızı, RX9292 Sivri, Samada07, RX9292 Tombul, Nkarma, Pionner sıralamasını takip etmiştir
Özet (Çeviri)
Deficiency of zinc (Zn) in soil causes loss of yield in agricultural production. Moreover, it is an important micro element that should not be ignored for nutrition of human.Due to some physical and chemical characteristics of soils, efficacy of the zinc existing in soil decreases and requires additional Zn supplement. In accordance with this purpose, the pot experiment was carried out using 10 different types of corn including Kuzeyyıldızı, Samada 07, RX9292Tombul, RX9292Sivri, Arife, KWScalpiso, Nkarma, KWS kermes, Pionner,KWSklirs.The soils that have zinc deficiency were used in the experiment carried out with three replicants in randomized complete blocks design. Four different zinc doses (0, 5, 10, 15 ppm) were administered in ZnSO4.7H2Oform in the experiment. After the harvest, plant dry weight and N, P, K and Zn contents were determined. According to the research results, significant differences in terms of resistance to increasing zinc doses and zinc use efficacy between the types of corns were determined. The highest average dry weight amounts were obtained from zinc administration at 10 ppm dose. Resistance of types of corns used in the experiment against zinc doses followed the rating of KWS kermes, Arife, KWScalirso, KWSklirs, Kuzeyyıldızı, RX9292Sivri, Samada07, RX9292Tombul, Nkarma, Pionner.