Kriptolojide bazı şifreleme yöntemlerinde cebirsel yaklaşımlar
Algebraic approximations on some encryption methods in cryptology
  1. Tez No: 338633
  2. Yazar: FATMA KÜLEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN KAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Mathematics, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, Kriptografi, Kriptosistem, Açık anahtarlı ?ifreleme sistemi, Gizli anahtarlı ?ifreleme sistemi, Cryptology, Cryptography, Cryptosystem, Public key cryptosystem, Private key cryptosystem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Yaşadığımız bilgi çağında bilginin aktarılması ve depolanması kadar, bu bilginin güvenliğinin sağlanması da önemlidir. Bilginin korunmasında da şifreleme vazgeçilmez bir araçtır. Geçmişte de benzer ihtiyaçlardan ötürü şifreleme teknikleri kullanılmıştır. Birçok şifreleme yöntemi vardır. Bu yöntemlerin çoğu belirli temel kaideler üzerine üretilmiştir. Şifreleme yöntemlerinin büyük çoğunluğu içerisinde matematiksel argümanları da içeren algoritmalardan oluşmaktadır. Özellikle günümüzde yaygın olarak kullanılan açık anahtarlı şifreleme sistemleri bilgisayarlarla bile çözülmesi zor olan algoritmalar içermektedir. Bu çalışmada geçmişten günümüze bazı şifreleme sistemlerinin algoritmalarındaki cebirsel yaklaşımlar incelenmiş ve bu şifrelerin nasıl kırılabileceği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the knowledge era we live ensuring the security of information is very crucial, as much as its transferring and storing. Encryption of information is an indispensable tool in the preservation of knowledge. Encryption techniques were used in the past for similar needs. There are several encryption methods. Most of these methods are produced on specific fundamental principles. Majority of these encryption methods consist of algorithms including mathematical arguments. Especially, public-key encryption systems, which are widely used today, include algorithms which are very difficult to be solved even by computers. In this study, algebraic approaches of algorithms in some cryptographic systems from past to present are studied and the point of `how these codes can be broken` focused on.