Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının değerlendirilmesi Sivas ili örneği
Evaluation of rural development investments support program a case study of Sivas
- Tez No: 338638
 - Danışmanlar: PROF. DR. A.ZAFER GÜRLER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, Program, Yatırımcı, Rural development, Program, Investor
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programını (KKYDP) kapsar. Çalışmada, bu programın 2006?2010 yılları arasındaki uygulamalarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada kırsal alan, kırsal kalkınma kavramları açıklanmış ve Türkiye'de bugüne kadar uygulanan kırsal kalkınma modellerine yer verilmiştir. Avrupa Birliğinin kırsal kalkınma yaklaşımı ayrı bir bölüm olarak ele alınmıştır. Çalışmada, KKYD programın amaçları ile sonuçları karşılaştırılmış ve uygulama aşamasında il proje yürütme birimi ve yüklenicilerin yaşadıkları problemler ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma verileri Sivas ilinde 2006?2010 yılları arasında programdan yararlanan 172 yatırımcı ile yapılan anketlerden sağlanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular istatistikî yöntemlerle analiz edilmiştir. Anket çalışmaları sonucunda, uygulanan programın yatırımcıların rekabet gücünü olumlu etkilediği gözlenmiştir. Yatırımcıların gelirlerinin arttığı, iş yüklerinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca yatırımcıların %50'den fazlasının işletmelerini büyütmeyi düşündükleri tespit edilmiştir. Yükleniciler ve program yürütücüleri ile yapılan görüşmelerde elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda çözüm ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study covers Rural Development Investment Support Program implemented by The Ministry of Food, Agriculture and Livestock. In this study the applications of the program between 2006 and 2010 were evaluated. Rural area and rural development concept were explained and rural development model that carried out in Turkey were included in this research. Approach to rural development in European Union was covered as a separate section. Objectives of the program and its results were compared. Problems that provincial project unit and contractors came across during the implementation of the program have been studied. The study has been completed with dates obtained from the survey done with 172 investors. The finding has been obtained at the end of the study, has been analyzed through statistical methods. The survey shows that program has been contributed to the competitiveness of the investors. In addition to this income of the investors has been increased and workloads of the investors have been decreased at the end of the program. Also the survey shows that more than 50% of the investors want to improve their business. All the results obtained from the survey and information taken from the contractors and provincial project unit have been evaluated. The suggestions and solutions are brought out by the study