28S ve ITS2 primerlerinin bazı Sphecidae (Insecta: Hymenoptera) türlerinin moleküler sistematiğinde kullanılabilirliğinin test edilmesi
Testing the usage of 28S and ITS2 primers in molecular systematics of some Sphecidae (Insecta: Hymenoptera) species
- Tez No: 338639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Sphecidae, PCR, ITS2, 28S-D2 rDNA, Gen, Sekans, Sistematik, Sphecidae, PCR, ITS2, 28S-D2 rDNA, Gene, Sequence, Systematic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Ribozomal DNA gen bölgeleri, bazı böcek taksonların ayırımında morfolojik karakterlere ek olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 28S-D2 ve ITS2 gen bölgelerine ait primerlerin (TcITS2, TrITS2, TICKITS2, 28S-D2 rDNA), Sphecidae (Hymenoptera) familyasına ait Ammophila sabulosa, Ammophila heydeni, Prionyx kirbyi, Prionyx nudatus, Sphex flavipennis, Sphex funerarius, Sphex melanocnemis, Sphex pruinosus, Sceliphron spirifex türlerinin ayırt edilmesi ve teşhisinde kullanılabilirliği ilk kez test edilmiştir. Seçilen türlere ait örneklerden DNA izolasyonu yapılarak Polimer Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemiyle çoğaltılmış ve agaroz jel elektroforeziyle görüntülenmiştir. Prionyx kirbyi - Prionyx nudatus, Ammophila sabulosa - Ammophila heydeni ve Sphex melanocnemis - Sphex pruinosus, Sceliphron spirifex türlerinin DNA örneklerinden TcITS2 ve TrITS2 primerleri kullanılarak elde edilen PCR ürünleri, ayırt edici bantlar göstermiştir, bu yüzden TcITS2 ve TrITS2 primerlerinin türlerin birbirinden ayrılmasında ve teşhisinde kullanılabileceği görülmektedir. Buna karşın 28S-D2 rDNA ve TICKITS2 primerlerinin, ne DNA bantları ne de bunların DNA dizileri bakımından incelenen türlerin ayırt edilmesinde kullanışlı değildir. Sonuç olarak TcITS2 ve TrITS2 primerleri, çalışılan Sphecid türlerini teşhisinde kullanışlıdır, ancak diğer Sphecid türlerini ayırt etmek için farklı gen bölgelerini tarayabilen ilave primerlerin test edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ribosomal DNA gene regions are widely used to differentiate insect taxa in addition to morphologic characters. In this study, the usability of the primers (TcITS2, TrITS2, TICKITS2, 28S-D2 rDNA) belonging to 28S-D2 and ITS2 gene regions were tested to identify and differentiate species belonging to Sphecidae family, namely Ammophila sabulosa, Ammophila heydeni, Prionyx kirbyi, Prionyx nudatus, Sphex flavipennis, Sphex funerarius, Sphex melanocnemis, Sphex pruinosus, Sceliphron spirifex for the first time. DNA samples isolated from the selected species were amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR) and visualized by agarose gel electrophoresis. PCR products obtained from DNA samples of Prionyx kirbyi - Prionyx nudatus, Ammophila sabulosa - Ammophila heydeni and the Sphex melanocnemis - Sphex pruinosus species, Sceliphron spirifex displayed distinctive DNA bands indicating that these species could be differentiated and identified by using Tc ITS2 and Tr ITS2 primers. However, TICKITS2 and 28S-D2 rDNA primers were not useful to differentiate species examined, neither by means of DNA sequence nor the DNA bands. As a result, Tc ITS2 and Tr ITS2 primers were useful to identify sphecid species examined, however additional primers scanning different gene regions to differentiate the other sphecid wasp species, are needed to be tested.