Bitki ekstraktlarının sera beyazsineği [Trialeurodes vaporariorum (Westw.)Homoptera:Aleyrodidae]'ne olan toksik ve davranışsal etkileri
Toxic and behavioural effects of plant extracts on [Trialeurodes vaporariorum (Westw.)Homoptera: Aleyrodidae]
  1. Tez No: 338640
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAĞATAY KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakt, Sera Beyazsineği, Domates, Yumurta bırakmayı engelleyici, Uzaklaştırıcı, extract, glasshouse whitefly, tomato, antiovipoisition, repellent
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada 7 farklı bitkiden elde edilen bitki ekstraktının sera beyaz sineği (Trialeurodes vaporariorum) olan kontak toksisiteleri, uzaklaştırıcı ve yumurta bırakmayı engelleyici etkileri araştırılmıştır. Kontak toksisite tek doz tarama testleri 3. dönem nimfleri üzerinde gerçekleştirilmiş ve bu denemeler sonucunda en yüksek etki % 79 ölüm oranı ile Hyoscyamus niger ekstraktında gözlenmiştir. Bu ekstraktı %74 ölüm oranı ile Humulus lupulus'un takip ettiği saptanmıştır. Kontak toksisite çalışmasının ikinci kısmında, doz-etki çalışmaları yürütülmüştür. Yüksek aktivite gösteren H. niger ve H. lupulus ekstraktları 3.dönem nimf ve erginler üzerinde denenmiştir. Doz-ölüm çalışmaları sonucunda H.niger bitki ekstrakttının 3. dönem nimf için LC50 değeri % 6,65 bitki ekstrakt/aseton ve H.lupulus için LC50 değeri %8,09 bitki ekstrakt/aseton (w/v) olarak hesaplanmıştır. Ergin dönemlerde LC50 değerleri H.niger için %6,64 bitki ekstrakt/aseton ve H. lupulus için %9,49 bitki ekstrakt/aseton olarak hesaplanmıştır. Çalışmada ayrıca bitki ekstraktlarının sera beyaz sineği üzerindeki uzaklaştırıcı ve yumurta bırakmayı engelleyici etkileri de araştırılmıştır. Bitki ekstraktlarının uzaklaştırıcı etki denemelerinde test edilen ekstraktlar içerisinde en yüksek etki H. lupulus ekstraktında saptanmıştır. H. lupulus ekstraktı sera beyaz sineğinin ovipozisyonu önemli ölçüde engellediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, contact toxicity, repellent and antiovipoisition effects of 7 plant extracts were tested on the glasshous whitefly (Trialeurodes vaporariorum). Hyoscyamus niger extract produced the greatest contact toxicity among the tested plant extracts with 79% mortality followed by Humulus lupulus extract with %74 mortality. In the second part of the contact toxicity study, dose response bioasays with H. niger and H. lupulus were carried out. The calculated LC 50 values of 3. stage nymph were 6,65% plant extract /acetone (w/v) and %8,09 plant extract /acetone for respectively. LC 50 values of adult stage were %6,64 for H. niger and %9,49 for H. lupulus. In the repellent effects study, H. lupulus were the most active extracts among the tested plant extracts. H. lupulus extracts was the most active extract in antioviposition study and it totally inhibited the egg laying of female T. vaporariorum