Tetra brik aseptik kartonlardaki şerit dikişlerinin sayısal görüntüleme tabanlı kalite kontrolü
Digital image processing based quality control of seams on tetra brik aseptic cartons
  1. Tez No: 338659
  2. Yazar: KEMAL ADEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT HEKİM, YRD. DOÇ. DR. UMUT ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mekatronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tetra brik aseptik karton paket, görüntü işleme, piksel bazlı görüntü bölütleme, kenar belirleme, kalite kontrolü, Tetra Brik Aseptic carton package, image processing, pixel-based image segmentation, edge detection, quality control
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sıvı gıda imalatının gerçekleştirildiği işletmelerde Tetra Brik Aseptik karton paketlerdeki şerit dikişlerin kalite kontrol işlemi uzman işçiler tarafından geleneksel şekillerde yapılmaktadır. Bu denetim süreci insana dayalı olduğu için birçok dezavantaja sahiptir. Bu çalışmada, çeşitli görüntü işleme teknikleri kullanılarak karton paketlerdeki şerit dikişlerin kalite kontrolünün bilgisayar destekli bir sistem aracılığıyla yapılabilmesi amaçlanmıştır. Piksel bazlı görüntü bölütleme, kenar tespit etme yöntemleri ile doğrusal regresyon, çok katmanlı sinir ağı, destek vektör makinesi ve genelleştirilmiş regresyon sinir ağı modelleri bir arada kullanılmıştır. DİMES firmasından sağlanan karton paketlerin görüntüleri üzerinde test işlemleri gerçekleştirilmiştir. Önerilen yöntemlerin doğru sınıflandırma oranları tatmin edici düzeyde bulunmuş ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The quality control process of the seal seams at Tetra Brik Aseptic carton package is traditionally performed by specialized workers in liquid food manufacturing businesses. Because it is based on the people, this control process has many drawbacks. In this study, we focused on performing the quality control of seal seams on carton package by using computer-aided system. Pixel-based image segmentation, edge detection methods, linear regression, multi layer neural network, support vector machine and general regression neural network methods were used together, and this quality control was tested on the images of carton packages provided by DIMES company. We showed that the proposed method resulted in satisfactory classification accuracy rates and recommendations are made for future studies.