Ticari olarak üretilen bazı domates salçalarının özelliklerinin belirlenmesi
Determination of properties in some commercialy produced tomato pastes
- Tez No: 338658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: TS 1466, briks, a/b oranı, siyah leke, çözünmeyen kül, TS 1466, Brix, color (a/b ratio), black spot, insoluble ash
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde ticari olarak üretilen salça örneklerinin fiziksel özellikleri ile kimyasal bileşimlerinin belirlenmesi ve 2008 yılında yayınlanan ?TS 1466 Domates Salçası ve Püresi Standardı?na uygunluklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Tokat ilindeki süpermarketlerden temin edilen 2 farklı tarihte üretilmiş 4 yerel ve 6 ulusal firmaya ait 10 domates salçası örneği incelenmiştir. İncelenen salça örneklerinin özelliklerine ilişkin ortalama değerlerin sırasıyla; suda çözünür kuru madde 27,93-39,83 °Briks, toplam asit 1,51-4,41 g/100g, % 10'luk HCl?de çözünmeyen kül % 0,16-0,33; Hunter renk değeri (a/b oranı) 1,98-2,23; indirgen şekerin toplam kuru madde (TKM)? deki oranı %47,97-51,09; siyah leke sayısı 5,75-11 adet/10g arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen tüm örneklerin ortalama toplam asitlik, tuz, renk değeri(a/b), indirgen şekerin TKM deki oranı ve siyah leke bakımından standartta belirtilen sınır değerlerle uyumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the physical characteristics and the chemical components of some commercialy produced tomato pastes which produced in our country and to investigate their conformity to ?Turkish Standart-1466 Tomato Paste and Puree? that published in 2008. In this study, 10 different companies? tomato pastes (4 local and 6 national) produced in 2 different dates, taken from the supermarkets in Tokat were investigated. The results were found out for soluble dry matter 27,93-39,83 °Brix, for total acidity 1,51-4,41 g/100g, insoluble ash at 10% HCl 0,16-0,33 g/100g, for Hunter color (a/b rate) 1,98-2,23, for percent of invert sugar at total dry matter 47,97-51,09%; for black spot 5,75-11 number/10g. It was found out that mean values of investigated all samples conformity to TS 1466 Tomato Paste and Puree Standart.in terms of total acidity, salt, color value (a/b), percent of invert sugar at total dry matter and black spot