Silan ile modifiye edilen üreformaldehit kullanılarak üretilmiş yongalevhaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of physical and mechanical effects of the particleboard modified whith silane and using urea formaldehyde
- Tez No: 338750
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADETTİN MURAT ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yongalevha, Silan, Fiziksel özellikler, Mekanik özellikler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, laboratuar ortamında silan bileşiği ilavesi ile üretilen yonga levhaların fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. silan bileşiği levhalara İki farklı yolla, tutkala içerisine ilave veya yongalarla ön muamele edilerek ilave edilmiştir. Her iki yolda da silan test örneklerinin tam kuru ağırlığa oranla %1, %2 ve %3 olarak eklenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre iç yapışma direnci silan ilevesi ile artmıştır. En fazla artış %3 silan ilavesinden elde edilmiştir. Silanın yongalara ön muamelesi iç yapışma direncinde tutkal içerisine ilavesinden daha iyi sonuç vermiştir. Eğilme direncinde de benzer sonuçlar elde edilmiştir. En yüksek değer %2 silan ilavesinden elde edeilmiştir. Ön muamele daha iyi soç vermiştir. Ayrıca elastikiyet modülünde silan ilavesi ile iyileşme tespit edilmiştir. En yüksek elastikiyet modülü değeri %12 tutkallı %2 silan ön muameleli test örneklerinden elde edilmiştir. Silan artışı olumlu sonuç vermiştir. Genel olarak en iyi fiziksel ve mekanik özellikler %11 tutkallı ve %3 silan ilaveli test örneklerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of silane compund (2-Amino-trimet. Silane) addition on physical and mechanical properties Particleboard produced in laboratuary conditions was investigated. İn a two different way as silane compound was added into adhesive or pretreted with wood particles. For both, silane was added by 1%, 2% and 3% into the samples interms of dry matter. According the results, internal bonding strenght was increased with addition of silane. The higest increase was seen in 3% silane addition. Pretreatment of the chips provided beter internal bonding than treatment of adhesive. For bendingstrenght similar results were obtained. The hihghest value was found in 2% silane addition. Pretreatment also gave beter results. Also, moduls of elasticity, inrease was observed with addition of sillane. The highest MOE value was determined in %12 adhesive, 2% pretreated silane sample increased silane addition showed beter results. Overall, the highest phisical and mechanical properties was obtained from 11% adhasive ratio, and 3%silane sample boards.Key words : Particle board, Silan, Phisical properties, Mechanical properties.