Bitüm modifikasyonu için silan modifiye stiren maleik anhidrit ve poliüretan-polisiloksan kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of silane-modified styrene-maleic anhydride and polyurethane-polysiloxane copolymers for bitumen modification
- Tez No: 996418
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya, Polymer Science and Technology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polimer sentezi, Polimerler, Polymer synthesis, Polymers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, asfalt bağlayıcıların termomekanik performansını iyileştirmeyi amaçlayan hibrit polimer sistemlerinin sentezi ve karakterizasyonunu kapsamaktadır. Çalışma iki ana kademede yürütülmüştür. İlk aşamada, stiren–maleik anhidrit (SMA) kopolimeri, dört farklı aminofonksiyonel silan türevi [3-aminopropiltrimetoksisilan (APTMS), 3-aminopropiltrietoksisilan (APTES), N-(2-aminoetil)-3-aminopropildimetoksimetilsilan (AEAPDMS) ve N-(2-aminoetil)-3-aminopropiltrimetoksisilan (AEAPTMS)] ile reaksiyona sokularak silan modifiye hibrit kopolimerler elde edilmiştir. Bu modifikasyonun temel amacı, SMA yapısına fonksiyonel silan grupları kazandırarak bitümle kimyasal etkileşimi artırmak ve kopolimerin polar karakterini kontrol edilebilir hale getirmektir. Elde edilen SMA–silan sistemlerinin yapısal dönüşümü Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ve Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) analizleriyle incelenmiştir. Bu hibrit kopolimerlerin bitümle karıştırılmasıyla elde edilen kompozitlerin faz uyumu, viskoelastik özellikleri ve termal kararlılığı detaylı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, termoplastik poliüretan (TPU) esaslı poliüretan–polisiloksan (PU–PDMS) hibrit sistemlerinin sentezi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, farklı molekül ağırlıklarına sahip hidroksil ve amin uçlu polidimetilsiloksan (PDMS) ile iki farklı diizosiyanat [izoforon diizosiyanat (IPDI) ve 4,4′-metilen difenil diizosiyanat (MDI)] kullanılarak reaksiyonlar gerçekleştirilmiştir. Reaksiyonların ilerleyişi FTIR analizleriyle takip edilmiş ve NCO piklerinin zaman içindeki değişimi üzerinden poliüretan zincir oluşumu izlenmiştir. Bitüm uygulamaları gerçekleştirilmiş ve viskoelastik özellikler incelenmiştir. Bu tez, hem SMA–silan hibritleri hem PU–PDMS sistemleri üzerinden kimyasal ve elastomerik modifikasyon yaklaşımlarını bütünleştirerek bitüm performansını iyileştirmeye yönelik yeni bir perspektif sunmaktadır. Geliştirilen hibrit polimerler, asfalt teknolojilerinde kullanılabilecek, yüksek esneklik ve termal kararlılığa sahip fonksiyonel katkı sistemlerinin tasarımı açısından önemli bir bilimsel altyapı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the synthesis and characterization of hybrid polymer systems aimed at improving the thermomechanical performance of asphalt binders. The study was conducted in two main stages. In the first stage, styrene–maleic anhydride (SMA) copolymer was reacted with four different amino-functional silane derivatives [3-aminopropyltrimethoxysilane (APTMS), 3-aminopropyltri-ethoxysilane (APTES), N-(2-aminoethyl)-3-aminopropyldimethoxymethylsilane (AEAPDMS), and N-(2aminoethyl)-3-aminopropyltrimethoxysilane (AEAPTMS)] to obtain silane-modified hybrid copolymers. The primary objective of this modification was to introduce functional silane groups into the SMA structure in order to enhance chemical interactions with bitumen and to control the polar character of the copolymer. The structural transformation of the synthesized SMA–silane systems was investigated by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and Nuclear Magnetic Resonance (NMR) analyses. The phase compatibility, viscoelastic properties, and thermal stability of the composites obtained by blending these hybrid copolymers with bitumen were evaluated in detail. In the second stage of the study, the synthesis of thermoplastic polyurethane (TPU)-based polyurethane–polysiloxane (PU–PDMS) hybrid systems were targeted. In this context, reactions were carried out using hydroxyl- and amine-terminated polydimethylsiloxane (PDMS) with different molecular weights and two different diisocyanates, namely isophorone diisocyanate (IPDI) and 4,4′-methylenediphenyl diisocyanate (MDI). The progress of the reactions was monitored by FTIR analysis, and polyurethane chain formation was followed through the time-dependent evolution of NCO peaks. Bitumen applications were performed, and the viscoelastic properties of the modified binders were examined. This thesis presents a novel perspective for improving bitumen performance by integrating chemical and elastomeric modification approaches through both SMA–silane hybrids and PU–PDMS systems. The developed hybrid polymers provide a significant scientific basis for the design of functional additive systems with high flexibility and thermal stability for use in asphalt technologies.