Denizli-Tavas karbonatlı mangan cevherinden asidik ortamda mangan çözünürlüğüne mekanik aktivasyonun etkisi
Effect of mechanical activation on dissolution of manganese from Denizli - Tavas manganese carbonate ore in acidic media
  1. Tez No: 338752
  2. Yazar: VOLKAN MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonatlı mangan cevheri, asidik liç, mekanik aktivasyon, manganese carbonate ore, acidic leaching, mechanical activation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mangan; çelik üretimi, besin katkı maddelerinin hazırlanması, gübre, hücre ve ince kimyasal maddeler gibi birkaç endüstriyel faaliyetlerde kullanılan stratejik bir elementtir. Böylece, mangan cevherlerinden mangan kazanımı için ticari bir hidrometalurjik proses gelişimine son yıllarda çaba gösterilmiştir. Bunlar doğrudan indirgeyici asit liçi sülfürik asit ile birlikte hidrojen peroksit, okzalit asit, Demir(II) Sülfat ve sulu sülfür dioksit içerir.Bu çalışmada, Denizli-Tavas bölgesinde bulunan karbonatlı mangan cevheri farklı öğütme sürelerinde mekanik aktivasyon işlemine tabi tutulmuş ve cevher yapısındaki amorflaşma X-ışını difraksiyonu ile analiz edilmiştir. Aktive edilmemiş ve aktive edilmiş karbonatlı mangan cevherinin sülfürik asitle liç işlemi farklı sıcaklık, süre ve asit konsantrasyonlarında incelenmiştir. Sonuçlar, cevherin mekanik aktivasyonundan sonra, cevher yapısındaki düzensizlikler nedeniyle cevherden mangan çözünmesi artmıştır.
Özet (Çeviri)
Manganese is a strategic element used in several industrial activities such as steel production, preparation of dietary additives, fertilizers, cells and fine chemicals. Hence, many efforts have applied recently to develop a commercial hydrometallurgical process to recover manganese from manganese ores. These direct reductive acid leaching include sulphuric acid together with hydrogen peroxide, oxalid acid, iron(II) sulphate and aqueous sulphur dioxide.In this study, a manganese carbonate ore from Denizli-Tavas region in Turkey was mechanically activated at different milling times and amorphization in the ore structure was analyzed by using X-ray diffraction analysis. Sulfuric acid leaching of the non-activated and activated manganese carbonate ore was investigated at different temperatures, durations and acid concentrations. The results showed that dissolution of manganese from the ore increased after mechanical activation of the ore, due to disorderings in the ore structure.