Calcination of Denizli Tavas manganese ore
Denizli Tavas mangan cevherinin kalsinasyonu
- Tez No: 68375
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalsinasyon, İndirgeme, Ferro-Mangan, Calcination, Reduction, Ferro Manganese. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Öz DENIZLI-TAVAS MANGAN CEVHERİNİN KALSİNASYONU Keçeli, Hakan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Sevinç Ocak 1997, 82 Sayfa Türkiye dinamik bir çelik sektörüne sahiptir. Çelik üretimi yıldan yıla artmaktadır. Çelik üretimi esnasında ferroalaşımlar oldukça büyük miktarlarda kullanılmaktadır. Ferro mangan bu ferro alaşımlardan birisidir ve maalesef Türkiye'de üretilmemekte, ihtiyacın tamamı yurt dışından temin edilmektedir. Yurdumuzda Denizli civarında mangan yatakları bulunmaktadır. Bu mangan yataklarından Denizli-Tavas bölgesi karbonatlı mangan cevheri içermektedir. Bu çalışmada Denizli-Tavas cevherinin kalsinasyonu üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Sonuçta kalsinasyon süresinin parça büyüklüğü arttıkça arttığı, parça büyüklüğü etkisinin cevher taneleri irileştikçe azaldığı ve ortalama ağırlık kaybının % 15.5 olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CALCINATION OF DENİZLİ-TAVAS MANGANESE ORES Keçeli, Hakan M.Sc, Department of Metallurgical and Material Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Sevinç January 1997, 82 Pages Turkey has a dynamic steel sector. The crude steel production increases year by year. During steel production, ferroalloys are used in huge amounts. Ferro-manganese is one of the used ferro-alloys and unfortunately it is not produced in Turkey. All the need is imported. In Turkey there is manganese ore bed in Denizli-Tavas region. Denizli-Tavas bed consists of carbonated manganese ore. In this study calcination behaviour of this ore is examined. And it is found that calcination time increases with increasing particle size, the effect of particle size decreases when the ore gets coarser, avarage weight loss ratio is 15.5%.