Hastane kuvvetli ve zayıf akım elektrik tesisatının örnek bir proje üzerinde incelenmesi
The study of high and low current electrical installation of a hospital on a sample project
- Tez No: 338765
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KEMAL KIYMIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hastane Elektrik İç Tesisatı, Hastane Kuvvetli Akım Elektrik Tesisatı, Hastane Zayıf Akım Elektrik Tesisatı, The İnternal electricity Supplies of an hospital, low current electrical installation, high current electrical installation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Elektrikli cihazlar günümüzde yaşamımızın her alanında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Bu cihazlar hem zayıf akımla hem de kuvvetli akımla çalışabilmektedirler. Hastanelerdeki elektrik tesisatları ve bu hastanelerde kullanılan birçok elektrik cihazları için de aynı durum söz konusudur. Bu binaların elektrik iç tesisatları zayıf ve kuvvetli akım elektrik tesisatlarından meydana geldiğinden çok karmaşık bir yapı oluşturmaktadırlar. Benzer bir karmaşık yapının güvenli bir şekilde projelendirilmesinde, tesis edilmesinde ve işletilmesinde öncelikle ihtiyaç olacak gereksinimlerin belirlenmesi gerekmektedir. İlgili yönetmelikler birbiri ile eşgüdümlü olarak çalışan bu sistemler için önemli bir kılavuzdur. Projelendirme aşamasında bu yönetmeliklerin göz önünde bulundurulması ile hastane elektrik iç tesisatlarındaki olası problemler en aza indirgenmiş olacaktır. Bu çalışmada, örnek bir hastane elektrik iç tesisatı projesi yönetmeliklere bağlı olarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümü örnek hastane projesinin kuvvetli akım elektrik tesisatını, ikinci bölümü zayıf akım elektrik tesisatını ve üçüncü bölümü ise bu tesisatların projelendirilmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
Electrical equipments are used commonly in every field of our lives. These equipments are being able to work even by low currents or by high currents. This situation is also same for electrical installation of the hospitals and the electrical equipments used in those hospitals. Internal electrical installations of those hospitals are too complex since consisting of installations with low and high currents. First of all, it is necessary to determine requirements for designing, installing and operating of a similar complex system safely. Relevant regulations are leading guides for those systems working with each other coordinately. Potential problems in electrical installations of the hospitals will be minimized by considering of related regulations in designing stage. In this study, an internal electrical installation of sample hospital has been investigated in detail depending on the regulations. The first section of this study includes high current electrical installation of the sample hospital, the second section includes electrical installation with low current, and the third section includes designing of these installations respectively