Yarı-sentetik spinosin insektisidi spinetoram'ın fasulye tohum böceği (Acanthoscelides obtectus (Say.))' ne karşı rezidual kontak toksisitesinin belirlenmesi
Determination of residual contact toxicity of semi-synthetic spinosyn insecticide, spinetoram against bean weevil, (Acanthoscelides obtectus (Say.))
  1. Tez No: 338764
  2. Yazar: AHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARDA IŞIKBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Spinetoram, Acanthoscelides obtectus, fasulye, rezidual kontak toksisite, Spinetoram, Acanthoscelides obtectus, bean, residual contact toxicity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Mevcut çalışmada laboratuar koşullarında yarı-sentetik spinosin insektisidi Spinetoram? ın solüsyon halinde üç farklı uygulama yüzeyinde (beton, fayans ve parke) ve toz halinde fasulye üzerinde Acanthoscelides obtectus (Say.) erginlerine karşı rezidual kontak toksisitesi araştırılmıştır. Bu kapsamda A. obtectus? un erginlerine karşı 1, 3, 5, 7 gün süreyle fasulye üzerinde toz haldeki Spinetoram? ın 0.250, 0.375, 0.625, 1.250, 1.875 ppm (mg aktif madde/kg ürün) ve ürünsüz ortamda beton, fayans, parke yüzeylerde Spinetoram? ın 0.25, 0.5, 0.75, 1, 1.5, 2.5, 5 mg aktif madde/m2 konsantrasyonlarında biyolojik testler yürütülmüştür. Fasulyeye toz halde karıştırılan Spinetoram?ın 0.625 ppm ve üstündeki konsantrasyonlarında 1. günde ve düşük konsantrasyonlarda (0.250 ve 0.375 ppm) 5. günde A. obtectus erginlerinin hemen hemen % 100? ün felç olduğu ya da öldüğü görülmüştür. Spinetoram? ın 0.625, 1.250 ve 1.875 ppm konsantrasyonlarında hiç yeni nesil ergin çıkışı görülmezken 0.250 ve 0.375 ppm konsantrasyonlarda ise yeni nesil ergin çıkışları 1 bireyin altında kalmıştır. Spinetoram? ın ürünsüz yüzey uygulamasında tüm uygulama yüzeylerinde Spinetoram konsantrasyonu ve maruz bırakma süresi A. obtectus erginleri ölüm oranları ve felç+ölüm oranları üzerinde önemli etkiye sahip olmuştur. Tüm uygulama yüzeylerinde Spinetoram? ın düşük konsantrasyonları (0.25, 0.5 ve 0.75 mg/m2) A. obtectus erginlerin çok düşük felç ya da ölümüne neden olmuşlardır. Bunun yanında tüm uygulama yüzeylerinde Spinetoram? ın 1.5 mg/m2 ve üzerindeki konsantrasyonları A. obtectus erginlerin %100 veya %100? e yakın felç ya da ölüme neden olduğu görülmüştür. Uygulama yüzeylerindeki Spinetoram? ın A. obtectus erginlerine karşı etkinliği uygulama konsantrasyonlarına göre önemli farklılıklar göstermiştir. Üçüncü ve 7. gündeki ölüm ve felç+ölüm oranlarına göre Spinetoram? ın 1 mg/m2 ve üzerindeki yüksek konsantrasyonlarında beton, fayans ve parke yüzeylerde Spinetoram? ın A. obtectus erginlerine karşı etkinliğin aynı olduğu görülmüştür. Ancak düşük konsantrasyonlarda Spinetoram? ın A. obtectus erginlerine karşı en yüksek etkinliği fayans yüzeyde elde edilmiş olup bunu beton yüzey takip etmiştir. Sonuç olarak bu çalışma ürünle birlikte veya ürünsüz ortamda Spinetoram? ın toz ve solüsyon uygulamasının depolanmış baklagillerde sorun olan A. obtectus? un mücadelesinde kullanılabilme potansiyeline sahip ve konvensiyonel sentetik insektisitlere alternatif olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In present study, residual contact toxicity of Spinetoram suspension, which is semisynthetic spinosyn insecticide, on three different surfaces (concrete, ceramic floor tile and laminate flooring) and its dust admixed with beans against Acanthoscelides obtectus (Say.) adults were investigated under laboratory conditions. In laboratory bioassays, A. obtectus adults were exposed to beans admixed with Spinetoram dust at 0.250, 0.375, 0.625, 1.250, 1.875 ppm (mg active ingredient (AI)/kg commodity) concentrations and to concrete, ceramic floor tile, laminate flooring surfaces treated with Spinetoram suspension at the rates of 0.25, 0.5, 0.75, 1, 1.5, 2.5, 5 mg AI/m2. Knockdown and mortality of the adults were recorded after 1, 3, 5 and 7 day of exposure and 35-40 day later the wheat was examined for offspring emergence. Spinetoram dust admixed with beans at 0.625 ppm and above concentrations after 1 day of exposure and its lower concentrations (0.250 ve 0.375 ppm) after 5 day of exposure resulted in almost % 100 knockdown or mortality of A. obtectus adults. At Spinetoram concentrations of 0.625, 1.250 and 1.875 ppm no progeny production was observed while progeny production was less than 1 adult at its concentration of 0.250 and 0.375. In surface treatment of Spinetoram, exposure time and concentration had significant effect on mortality and knockdown+mortality rates of A. obtectus on treated surfaces. On all treated surfaces, lower concentrations of Spinetoram (0.25, 0.5 and 0.75 mg/m2) resulted in low knockdown and mortality of the adults. On the other hands, 1.5 mg/m2 and above concentrations achieved %100 or approximately %100 knockdown or mortality of A. obtectus adults. On all treated surfaces, there were significant differences in the efficacy of Spinetoram against A. obtetus adults at their concentrations. Based on mortality and knockdown+mortality rates after 3 and 7 day of exposure, the efficacy of Spinetoram against A. obtectus adults on concrete, ceramic floor tile, laminate flooring surfaces was same at 1 mg/m2 and above concentrations. However, at lower concentrations the highest efficacy of Spinetoram was on ceramic floor tile surface and it was followed by concrete surface. In conclusion, this study indicated that Spinetoram dust and suspension treatment on commodity or surface without commodity would be potential to be used for control of A. obtectus, which is major insect pest of stored leguminosae, and alternative to conventional synthetic residual insecticides.