Pamuk (Gossypium hirsitum L.)'da yabancı ot kontrolü için kritik periyodun belirlenmesinde azotlu gübrelerin etkilerinin araştırılması
The effects of nitrogen on determination of critical period for weed control in cotton (Gossypium hirsitum L.)
  1. Tez No: 338770
  2. Yazar: EMİNE TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Kritik periyot, yabancı otlar, azot, Cotton, criticalperiod, weeds, nitrogen
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş ilinde uygulanan farklı azot dozlarının, yabancı otların pamukta (Gossypium hirsitum L.) rekabet halinde oldukları kritik dönemlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tarla denemesi 2012 yılında Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu?na ait arazide kurulmuştur. Denemeler, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme alanında toplam olarak 9 adet yabancı ot türüne rastlanmıştır. Her üç azot dozunda da en fazla Sorghum halepense (kanyaş) çok yoğun olarak bulunmuştur. Yabancı otların verim kaybına olan etkilerini anlamak için lojistic ve Gompertz eşitlikleri kullanılarak %2.5, %5 ve %10?luk kabul edilebilir verim kayıpları hesaplanmıştır. Buna göre %10?luk verim kaybı için; 2012 yılında büyüme gün derece (BGD) 0 kg/da N?da 62.76 ? 784.40, 15 kg/da N uygulamasında 110.22 - 545.95 ve 30 kg/da N?de ise 132.32 - 526.64 0C arasında olduğu belirlenmiştir. %2.5 ve %5?lik verim kayıpları için ise kritik periyot daha erken dönemde başlayıp daha geç döneme kadar devam etmektedir. %10?luk verim kayıplarına tahammül edilemeyeceği için ekim öncesi ve çıkış sonrası uygulanan herbisitler bu kayıpların azalmasında tercih edilmektedir. Bu deneme bizlere; yabancı ot kontrolü için kritik periyot tanımını, herbisit veya zirai mücadele ile yabancı otların erken bastırılmasını yani Kahramanmaraş yöresinde pamuk yetiştiricileri için yabancı ottan kaynaklanan verim kaybının önlenmesi için ne zaman mücadele yapılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out of critical period on the effects of nitrogen for weeds control in cotton (Gossypium hirsutum L.) in Kahramanmaraş, Turkey. The field trials were conducted in experimental field of Agricultural Research Institute of Kahramanmaras in 2012 year. The experiments are conducted as 3 reduplications according to split plot experiment design. It was determined 9 weeds species in experimental area. Sorghum halepense Pers. were the most found in experiment area. The critical period for weed control in cotton based on a 2.5%, 5% and 10% acceptable yield loss level was calculated by fitting logistic and Gompertz equations to relative yield data. The critical period for weed control in cotton was determined to be from 62.64-640.50 0C in 0 kg/da N, 158.50-579.68 0C in 15 kg/da N and 171.13-540.83 0C in 30 kg/da N. For 2.5-5% yield loss, the critical period starts with earlier and lasts longer. If a farmer can tolerate 10% yield loss, a post emergence (POST) herbicide can be applied in between beginning of the germination. As the results of these trials, the definition of critical period for weed control, early suppression of weeds with herbicides or pesticides that in Turkey, the weeds for cotton growers to prevent loss of yield resulting from the emergence of the need to indicate what time of making the control.