Ekolojik pamuk tarımında yeşil gübre olarak uygulanan bazı bitkilerin, yabancı ot çıkışına ve pamuk verimine olan etkilerinin araştırılması
Investigtion of the effect of some plants used as a green fertilizers in the ecological cotto fields on the emergence of weed and yield of cotton
  1. Tez No: 85586
  2. Yazar: AKIN KAYANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ecological agriculture, weed, cotton, green fertilization
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET EKOLOJİK PAMUK TARIMINDA YEŞİL GÜBRE OLARAK UYGULANAN BAZI BİTKİLERİN, YABANCI OT ÇIKIŞINA VE PAMUK VERİMİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI KAYANDAN, Akın Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız NEMLİ Kasım 1999, 57 sayfa Bu çalışmada, allelopatik etkiye sahip bazı kültür bitkilerinin ekolojik tarım yapılan pamuk alanlarında bulunan yabancı ot tür ve yoğunluğuna etkisini saptamak amaçlanmıştır. Bunun yanında yeşil gübre olarak tarlaya uygulanan bu bitkilerin pamukta verim ve kaliteye etkileri de araştırılmıştır. Manisa' nın Tekelioğlu köyünde, 1997 yılında kurulan tarla denemesinde Nazilli-84 (Gossypium hirsitum L.) pamuk çeşidi ile çalışılmış; yeşil gübre bitkileri olarak yedi varyant kullanılmıştır. Yapılan sayımlar sonucunda yeşil gübre ve ön bitkilerin (Soğan, Turp, Çavdar, Arpa, Kolza, Fiğ) yabancı ot türlerinden Xanthium strumarium çıkışını engellemediği, oysa turbun Sorghum halepense çıkışını (%99.72) engellediği gözlemlenmiştir. En yüksek pamuk verimi soğanda (200.947 kg/da) en düşüğü ise fiğde (165.713 kg/da) bulunmuştur. Anahtar Sözcükler : Ekolojik Tarım, Yabancı Ot, Pamuk, Yeşil Gübreleme
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SOME PLANTS USED AS A GREEN FERTILIZERS IN THE ECOLOGICAL COTTON FIELDS ON THE EMERGENCE OF WEED AND YIELD OF COTTON KAYANDAN, Akın Msc in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Yıldız NEMLİ November 1999, 57 pages In this study, it was aimed to determine the effect of some plants which have allelopatic effect on the species and density of weed in the cotton field grown ecological agriculture conditions. Besides, it was also investigated the effect of these plants used as a green fertilizers on yield and quality of cotton. In this experiment conducted in Tekelioğlu Village in Manisa in 1997, it was used cultivar of Nazilli 84 and studied with seven variant as green fertilizer. According to the results, green fertilizers and preceding crops ( Onion, Radish, Rye, Barley, Oil seed rape, Common vetch) did not inhibit the emergence of Xanthium strumarium however, it was observed that radish inhibited the emergence of Sorghum halepense (%99.72). It was found that the highest cotton yield obtaine in onion variant 200.947 kg/da) and the lowest was in the common vetch variant [165.713 kg/da).