İnsan periferal lenfositlerinde tavanic (Levofloksasin) antibiyotiğinin genotoksik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of genotoxic effect of tavanic (Levofloxacin) antibiotic in human peripheral lymphocytes
  1. Tez No: 338781
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL KENGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAYRALDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Levofloksasin, Genotoksik etki, KKD, Levofloxacin, Genotoxic effect, SSC
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, kinolon grubu bir antibiyotik olan Levofloksasin?in olası genotoksik etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, Levofloksasin?in dört farklı (12,50; 25; 50 ve 100 ?g/ml) konsantrasyonuyla 24 ve 48 saat süreyle muamele edilen insan periferal lenfositlerinde kardeş kromatid değişimi (KKD), kromozom anormalliği (KA), mikronukleus (MN), poliferasyon indeksi (PI), anormal hücre (AH), mitotik indeks (MI), mikronukleuslu binukleer hücre (MNBN) ve nükleer bölünme indeksi (NBI) düzeyi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, SPSS (17.0) paket programı kullanılarak kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Levofloksasinin farklı dozlarıyla (12,50; 25; 50 ve 100 µg/ml) ile 24 ve 48 saatlik muamelenin KKD frekansını etkilemediği gözlenmiştir. Buna karşılık 100,00 µg/ml?lik en yüksek levofloksasin dozu ile muamele edilen hücrelerde KA ve AH oranında kontrol grubuna kıyasla önemli bir artış olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde 25, 50 ve 100 µg/ml?lik levofloksasin ile 24 ve 48 saatlik muamelenin MN ve BNMN değerlerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde bir artışa neden olduğu gözlenmiştir. Levofloksasin ile muamelenin mitotik indeks, proliferasyon indeksi ve nükleer bölünme indeksini etkilemediği saptanmıştır. Sonuç olarak; bu çalışmada levofloksasinin genotoksik etkili olabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, genotoxic effect of levofloxacin, an antibiotic in quinolone group, was investigated. With this aim, the levels of sister chromatid exchange (SCE), chromosome abnormality (CA), micronucleus (MN) proliferation index (PI), abnormal cell (AB.C), mitotic index (MI), binuclear cells with micronucleus (BNMN) and nuclear division index (NDI) were investigated in human peripheral lymphocytes treated with four different concentrations (12.50, 25.00, 50.00, 100.00 µg/ml) for 24 and 48 hour. Obtained results were compared with control group by using SPSS (17.0) package software. It was observed that treatment with different doses of levofloxacin for 24 and 48 h has no effect on sister chromatid exchange frequency. In cells treated with the highest dose of levofloxacin (100,00 µg/ml) a significant increase was determined in CA and AB.C rate, as compared to control group. Similarly, treatment with 25.00, 50.00, and 100.00 µg/ml of levofloxacin for 24 and 48 h significantly induced the level of MN and BNMN in comparison to control group. It was determined that levofloxacin treatment has no effect on mitotic index, proliferation index, and nuclear division index. As a result, it has been proved in this study that levofloxacin may have genotoxic effect.