Arum italicum bitkisinin genotoksik etkisinin değerlendirilmesi
The investigation of genotoxic risk of Arum italicum
- Tez No: 338799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE DÖNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arum italicum, Kardeş Kromatid Değişimi, Kromozom Anormalliği, Mikronukleus, Genotoksitite, Arum italicum, Sister Chromatid Exchange, Chromosom Aberration, Micronucleus, Genotoxicity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, Arum italicum bitkisi yapraklarının insanlar için genotoksik risk oluşturup oluşturmadığını, insan periferal kan lenfositlerinde in vitro kardeş kromatid değişimi (KKD), kromozom anormalliği (KA) ve mikronukleus (MN) testleri ile belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Hücreler, 24 ve 48 saat boyunca 0,16; 0,32; 0,65 ve 1,30 ?g/ml?lik Arum italicum yaprak ekstraktı ile muamele edilmiştir.A. italicum yaprak ekstraktından hazırlanan farklı dozlar (0,16; 0,32; 0,65; 1,30 µg/ml) ile 24 ve 48 saatlik muamelenin KKD frekansını etkilemediği gözlenmiştir. Benzer şekilde tüm dozlar ile 24 ve 48 saat muamele edilen hücrelerde KA ve MN oranında kontrol grubuna kıyasla önemli bir farklılık saptanmamıştır. A. italicum yaprak ekstraktı ile muamelenin mitotik indeks, proliferasyon indeksi ve nükleer bölünme indeksini etkilemediği gözlenmiştir. Bu çalışma ile A. italicum yapraklarının insan periferal lenfositlerinde genotoksik ve/veya sitotoksik etki göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the genotoxic effects of Arum italicum extract on human peripheral lymphocytes by using Sister Chromatid Exchange (SCE), Chromosomal Aberration (CA) and Micronucleus (MN) tests. Cells were treaed with 0,16; 0,32; 0,65 and 1,30 ?g/ml of Arum italicum extract for 24 and 48 hours. Arum italicum leaf extract did not induce SCE frequency in human peripheral blood lymphocytes for 24 and 48 h treatment period. Similarly, the levels of CA and MN in the cells treated with all concerations for 24 and 48 h did not show significant differences as compared to control group. Furthermore, treatment of A. italicum leaf extract did not effect the mitotic index, proliferation index, and nuclear division index. Present study demonstrated that A. italicum leaf did not have genotoxic and/or cytotoxic effect on human peripheral lymphocytes.