Farklı tohum ön uygulamalarının ve bitki hormonlarının arı otu (Phacelia tanacetifolia Benth.) tohumlarında görülen ışık ve sıcaklık dormansısının kırılması üzerine etkileri
Effects of different pre-germination seed treatments and plant hormones to overcome light and termodormancy present on honeybee (Phacelia tanacetifolia Benth.) seeds
  1. Tez No: 338800
  2. Yazar: VEYSEL AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arı otu, priming, ışık, yüksek sıcaklık ve dormansi, Honeybee seeds, priming, light, high temperature and dormancy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma, hasat sonrası arı otu tohumlarında görülen yüksek sıcaklık ve ışık dormansisinin giderilmesinde priming çözeltisine ilave edilen farklı bitki hormonlarının etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yeni hasat edilen arı otu tohumları, farklı konsantrasyonlardaki giberalik asit (GA3; 300, 450 ve 600 µM),methyl jasmonate (MeJA; 0.5, 1.0 ve 1.5 µM), indol asetik asit (IAA; 0.5,1.0 ve 1.5 µM), indol bütirik asit (IBA; 0.5, 1.0 ve 1.5 µM), asetil salisilik asit (ASA; 150, 300 ve 600 µM), aminocyclopnopne-1-carboxylic asit (ACC; 0.5, 1.0 ve 1.5 µM), benzil adenin (BA; 50, 100 ve 150 µM) veya benzoik asit (BeA; 50, 100 ve 150 µM) hormonları % 1'lik KNO3 varlığında 4 oC?de 48 saat süre ile karanlıkta bekletilmiştir. Devamında, tohumlar ışık ya da karanlık ortamda, 4°C ya da 30°C?ye ayarlanmış iklim dolaplarında çimlendirmeye alınmışlardır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülen çalışma sonuçları, arı otu tohumlarında görülen ışık ve yüksek sıcaklık dormansisinin giderilmesinde GA3, MeJA, IAA, IBA, ASA, ACC, BA ve BeA bitki hormonlarının çok önemli etkilerinin olduğunu, ancak bu etkilerin kullanılan hormon tür ve konsantrasyonuna göre değiştiğini göstermiştir. Hormon uygulamaları genelde arı otu tohumlarının çimlenme oranları yanında tohumların çimlenme hız ve homojenitelerinde de önemli iyileşmelere neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of some plant hormones at different concentrations on honeybee seeds which show light and termodormancy right after harvesting. Seeds were primed in % 1 KNO3 supplemented with various concentrations of gibberellic acid (GA3; 300, 450 ve 600 µM), methyl jasmonate (MeJA; 0.5, 1.0 ve 1.5 µM), indol asetic acid (IAA; 0.5,1.0 ve 1.5 µM), indol butyric acid (IBA; 0.5, 1.0 ve 1.5 µM), acetyl salicylic acid (ASA; 150, 300 ve 600 µM), 1-aminocyclopropane-1- carboxylic acid (ACC; 0.5, 1.0 ve 1.5 µM), benzyl adenine (BA; 50, 100 ve 150 µM) or benzoic acid (BeA; 50, 100 ve 150 µM) at 4 oC?for 48 hours. Following priming, seeds were germinated at 4 oC or 30 oC under light or no light conditions in growth chamber. The completely randomized experimental design was used with 4 replications. The results revealed that GA3, MeJA, IAA, IBA, ASA, ACC, BA and BeA have played important roles to overcome light and high temperature dormancy of honeybee seeds but, those effects would be depend on the concentration and the type of hormones used. Hormone applications have improved final germination percentage along with germination rate and spread of germination in honeybee seeds.