Karaciger ve safra rahatsızlıklarında kullanılan tıbbi bitkilerin antioksidan aktiviteleri üzerinde farmakognozik arastırmalar
Pharmacognostic investigations on the antioxidant activities of medicinal plants concerning liver and gallbladder sicknesses
- Tez No: 224751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK ULUSOYLU UMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: DPPH, indirgeme gücü, H2O2 temizleme yetenegi, metal selatlama, DPPH, reducing power, scavenging of H2O2, metal chelating, Folin-Ciocalteu
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Karaciger ve safra rahatsızlıklarında uzun yıllardır tıbbi bitkiler tedavi ve hastalıklardankorunmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalısmada karaciger ve safra rahatsızlıklarındafitoterapötik olarak kullanılan bitkiler tespit edilip, ilk asamada botanik tayinleriardından fitokimyasal ön denemeleri yapılmıs, kimyasal içerik bilgileri arastırılmıstır.Çalısmamız kapsamında Silybum marianum, Helichrysum graveolens, Taraxacumpseudobrachyglossum, Cynara scolymus, Fumaria officinalis, Glycine max, Foeniculumvulgare, Fraxinus angustifolia subs. angustifolia, Ocimum basilicum, Juglans regia,Arum italicum, Avena sativa, Curcuma longa, Raphanus sativus (beyaz, kırmızı vesiyah yumrulu) bitkileri kullanılmıstır. Elde edilen literatür bilgisi ısıgında uygunekstraksiyon yöntemleri seçilerek, bitkilerin ekstraksiyonları yapılmıstır. Bitkilerdenhazırlanan ekstrelere ve infüzyonlara antioksidan potansiyellerini saptamak amacıylaDPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil), indirgeme gücü (Reducing Power), hidrojenperoksit temizleme yeteneginin ölçülmesi, metal selatlama aktivitesinin ölçülmesiyöntemleri ve antioksidan aktiviteden sorumlu oldugu düsünülen fenolik bilesikiçerigini belirlemek için Folin-Ciocalteu yöntemi uygulanmıs ve TK (nce TabakaKromatografisi) yöntemiyle çesitli standart maddeler ve degisik belirteçler yardımıylaekstrelerin içerdikleri maddelerin kontrolleri yapılmıstır.Yapılan deneylerde tez kapsamındaki tıbbi bitkilerin antioksidan aktivitelerinin dikkatedeger bir biçimde yüksek oldugu saptanmıstır. Sonuçlar göstermektedir ki karaciger vesafra rahatsızlıklarında kulanılan bitkilerin ekstrelerinin/infüzyonlarının antioksidanaktivitelerinin yüksek olmaları, normal hücrelerde oksidatif yıkımın engellenebileceginidesteklemektedir. Sonuç olarak karaciger ve safra rahatsızlıklarında kulanılan tıbbibitkilerin, vücudun savunma sistemine büyük destek oldugu ve bu bitkilerin tedavidekullanımlarının karaciger ve safra rahatsızlıkları dısında, antioksidan etkileri yönündende birçok rahatsızlık ve hastalıgın baslangıcında önleyici olarak da önemli roloynayacagı ve ilerideki arastırmalara bir ısık tutacagını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Medicinal plants have been used for liver and gall-bladder sicknesses for years both asprotectives and therapeutical means. Our aim in this work was to choose herbs whichare good for liver and gall-bladder sicknesses and to determine them botanically andmake their phytochemical preliminary investigations and thus prove their chemicalcontents. We have used Silybum marianum, Helichrysum graveolens, Taraxacumpseudobrachyglossum, Cynara scolymus, Fumaria officinalis, Glycine max, Foeniculumvulgare, Fraxinus angustifolia subs. angustifolia, Ocimum basilicum, Juglans regia,Arum italicum, Avena sativa, Curcuma longa, Raphanus sativus (white, red and blacktuber) for this work. The extractions of these herbs were made, according to literaturedata. For measuring the DPPH (Free Radical Scavenging Ability), reducing power,scavenging of hydrogen peroxide, metal chelating activity methods and measuring thecontents of phenolic compounds which are thought to be a means for the antioxidantactivity, the Folin-Ciocalteu method was applied to the extracts and infusions, preparedfrom the plants. TLC and standard compounds and various revelators were used tocontrol the contents of the extracts.The results we obtained from the medicinal herbs we used, show that their antioxidantactivities are significantly high. These high results also indicate that the extracts and theinfusions obtained from the plants used for liver and gall-bladder sicknesses, inhibit theoxidative destruction of normal cells. As a result, we believe that the medicinal plantsused in liver and gall-bladder sicknesses are a very good support for the immune systemof the body and what?s more, these plants, because of their antioxidant activities can be,of great importance and can be used as protectives at the beginning of many othersicknesses and thus play a great role for future investigations.