Şiir Sanatı, Yazko Edebiyat ve Yordam Dergilerinin sistematik analizi
The importance and the systematical analysis of Şiir Sanati, Yazko Edebiyat and Yordam Magazines in our literature
- Tez No: 339135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir Sanatı, Yordam, Yazko Edebiyat, Kemal Özer, Hüseyin Cöntürk, Memet Fuat, Adnan Özyalçıner, Dil, Eleştiri, Gelenek, Modern, Nâzım Hikmet, Folklor, Edebiyat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1023
Özet
Türk edebiyatının tarihi gelişiminde edebiyat ve sanat dergilerinin yeri ve önemi diğer edebi ürünler kadar büyüktür. Bu çalışma Kasım 1965 ile Haziran 1967 tarihleri arasında İstanbul'da 20 sayı yayımlanan Şiir Sanatı, Ocak 1966 ile Aralık 1969 tarihleri arasında Ankara'da 26 sayı yayımlanan Yordam ve Kasım 1980 ile Mayıs 1986 tarihleri arasında İstanbul'da 63 sayı yayımlanan Yazko Edebiyat dergilerini kapsamaktadır. Çalışmada bu dergilerin sistematik tahlilleri yapılarak Türk edebiyatındaki önemleri belirtilmeye çalışılmıştır.1965-1967 yılları arasında yayımlanmış ve söz konusu dönemde önemli bir yere sahip olan Şiir Sanatı, şiir dergisi olarak yayımlanır. Dergi, sadece şiire, şiir incelemelerine ve şiir teorisine yer vermiştir. Dergide az sayıda öykü ve deneme de görülmektedir. Dünya edebiyatından da yapılan çeviriler dergiye zengin bir içerik kazandırmıştır. Şiir Sanatı'nda Nâzım Hikmet'in şiiri ve geleneksel şiire bakış konuları Türk edebiyatı için önemli yazılardır.1966-1969 yılları arasında yayımlanmış ve kendi dönemi için önemli bir yere sahip Yordam edebiyat dergisi edebiyat eleştirisi ve edebiyat öğretiminin pedagojik olmayan boyutuna ağırlık vermesiyle önemlidir. Yordam, ayrıca yeni bir eleştiri anlayışı ve kuşağı geliştirmeyi hedefleyerek Türk edebiyatı için önemli bir çalışma yapmıştır. Yordam'da şiir, metin incelemeleri ve öyküler de önemli bir yer tutmaktadır.1980-1986 yılları arasında yayımlanmış olan Yazko Edebiyat, şiir, öykü türleri ağırlıklı olmak üzere edebi kültürün toplumda kökleşmesi için soruşturmalar, tartışmalar ve kitap tanıtımları yanında inceleme yazılarıyla hem dönemini hem de Türk edebiyatının kendinden sonraki yıllarını etkilemiştir. Ayrıca dergide yayımlanan deneme ve makaleler okuyuculara aydınlık bir perspektif kazandırmıştır.Yazko edebiyat, her dünya görüşüne açık demokratik bir forum olarak yayımını sürdürmüştür. Dergi bu tutumuyla Türk edebiyat kültürü için nitelikli bir mirastır.Söz konusu dergilere yönelik yaptığımız bu çalışma giriş, üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş kısmında 1960-1980 arası siyasal-sosyal ve edebiyat-sanat ortamları irdelenmiş, dönemin dergileri incelenmiştir. Birinci bölümde üç derginin tarihçeleri, yazar, şair kadroları ve mizanpaj özellikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde dergilerdeki yazılar değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise dergilerin Türk edebiyatındaki yerleri ve önemleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As other literary products, the place and importance of literary reviews and art journals have great value in the historical development of Turkish Literature. This study enclose the journals Şiir Sanatı which was published as 20 issues between 1965?s November and 1967s June in İstanbul, Yordam which was published as 26 issue between 1966?s February and 1969?s December in Ankara and Yazko Edebiyat which was published as 63 journals between 1980?s November and 1986?s May in İstanbul. The mentioned journals? importance in Turkish Literature is tried to be emphasized by doing their systematic analysis.Having been published between 1965 and 1967 and had a key position at that times, Şiir sanatı was released as a poetry journal and it focused on poetry, comprehensive study of poetry and poetry theory. There are a few samples of tale and article in the journal. The interpretation from the world literature contributed a great value of content to the journal. In Şiir Sanatı, Nazım Hikmet?s poetry and point of view to the classical poetry issues is noticeable works for the Turkish Literature.As a literary review Yordam had been published between 1966 and 1969 and had a noticiable value during its time. Yordam mainly concern with the literary criticism and unpedegogical facet of the literature teaching. Furthermore, by intending to create a new manner of criticism and generation, Yordam has a great effect on Turkish Literature. Also poetry, text criticism and tales have a considerable place in Yordam.Yazko Edebiyat which published between 1980 and 1986, in order to settle down the literary culture in the society and particuliarly with its poetry and tale issues Yazko Edebiyat affected not only its time but also following years of the Turkish Literature via its searchs, literary, discussions, book presentations and dissertation writings. Moreover, the published assaies and articles in Yazko Edebiyat contributed a radiance perspective to the readers.Yazko Edebiyat prolonged its publication as a democratic forum which is opened for everykind of world view. With this approach, Yazko Edebiyat is a qualified heritage for the Turkish Literature culture.The study that we conducted on the mentioned reviews is composed of introduction, three chapter, conclusion and bibliography sections. In the introduction section; 1960-1980?s politic-social and literature-art environments were explicate and study and research of the reviews were done. Information about the history, authors, poets and typographical layout of the three reviews is given in the first chapter. In the second chapter the assessment of the articles in the rewievs and in the third chapter the assessment of the rewievs position and values in Turkish Literature are done.KEY WORDS: Şiir Sanati, Yordam, Yazko Edebiyat, Kemal Özer, Hüseyin Cöntürk, Memet Fuat, Adnan Özyalçiner, Dil, Eleştiri, Gelenek, Modern, Nazim Hikmet, Folklor, Edebiyat.