Hastanede çalışan temizlik işçileriyle bir fabrikada çalışan işçilerde stres ve kaygı düzeyleri ve etkileyen faktörler
Anxiety and stress level and its effecting factors of the hospital cleaning workers and factory workers
  1. Tez No: 339449
  2. Yazar: YILDIZ USCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası, Meslek hastalığı, Stres, Anksiyete, Safety and Health at Work, Work accident, Job disease, Stress, Anxiety
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma fabrikada ve hastanede çalışan işçilerin, iş kazası ve meslek hastalıklarına maruziyetleri, iş yeri ve çalışma koşullarına bağlı psikolojik ve sosyal sorunları tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Naksan Holding Plastik Fabrikasında ve Gaziantep Üniversitesi, 25Aralık, Dr.Ersin Arslan, Şehitkamil, Gaziantep Çocuk Hastanesinde çalışan 1216 işçiye Durumluluk-Süreklilik ve Algılanan Stres Düzeyi Ölçeği gözlem altında Haziran-Temmuz 2012?de uygulanmıştır. Araştırmaya katılanların %90,3?ü erkek; %39,3?ü 22-29 yaşında, %46,8?i lise mezunu, %74,3?ü çocuklu, %52,8?i gelirinin giderinden azdır. %70,1?i yaptıkları işin değeri kadar ücret almadığını, %24,3?ü çalışma saatleri dışında ek iş yaptıklarını, ek iş yapanların %43,7?si yarım günlük işler yaptığını, %33,6?sı ağır işlerde çalıştığını, %65,6?sı çalışma saatleri içinde zamanın yetmediğini, bunun %50,7?sinde stres yarattığı, %52,7?si çalışma saatleri içinde yeterli ve dengeli beslenmediğini belirtmiştir. %38,7?si iş yerinde sağlık problemi yaşadığını, %21,8?i iş yeri sağlık imkanlarını kullanamadığını, %35,7?si yöneticiden izin alınca kullanabildiklerini, %32,6?sı iş kazasına uğradığını, %15,6?sı meslek hastalığına yakalandığını, %28?i şiddete uğradığını, %82,6?sı iş yerinde stres varlığını belirtmiştir. Çalışmaya katılanların %55,5?i fabrika; %45,5?i temizlik işçisidir. Temizlik işçilerinin %42.9?u, fabrika işçilerinin %79?u yıllık iznini istediği zaman kullanamadığını; temizlik işçilerinin %47.6?sı, fabrika işçilerinin %89.7?si vardiyalı çalıştığını; temizlik işçilerinin %71.2?si, fabrika işçilerinin %80.7?si çalışma saatleri içinde fiziksel yorgunluk hissettiğini; temizlik işçilerinin %48.3?ü, fabrika işçilerinin %53.1?i çalışma saatleri içinde psikolojik tükenmişlik hissettiğini belirtmektedir. Durumluluk kaygı düzeyi %78?inde yüksek; süreklilik kaygı düzeyi %80,3?ünde yüksek; algılanan stres düzeyi %63,8?inde düşük, %28,7?sinde orta düzeyde belirlenmiştir. Yaptıkları işi kendine uygun görmeyen, çalışma ortamından memnun olmayan, yıllık izin kullanamayan, vardiyalı çalışan, iş kazası ve meslek hastalığına maruz kalan işçilerin kaygı ve stres puanlarının daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is ascertaining of subjecting to work accident and job diseases of hospital workers and factory workers and their pyscological and social issue at workplace depend on working conditions . Descriptive research was applied by overall survey and state and trait anxiety levels and sensed stress level scale and applied to 1216 voluntary woers employeed at Naksan Holding Plastics,Gaziantep Universty Research and Application Hospital , 25 Aralık Hospital, Dr.Ersin Arslan Hospital, Şehitkamil Hospital and Gaziantep Child Health And Diseaes Hospital in Jun-July 2012. The members of this research is male at a rate of 90,3% and 39,3% of them is between 22-29 and 46,8 % is graduated from high school , , 52,8% has lower revenue than expenditure 70,1% of the workers don?t think their salary is provision of their labor 24,3 % work in an additional job except own works and 43,7% of this percentage is specify that they work part time job. 33,6% employed at heavy dutys 65,6% has absence of time problem during working hours and 50,7% of this percentage is under stress ,52,7% don t have enough and balanced alimentation during working 38,7% lived health problem at workplace 21,8% of them couldn t use health oppurtinityvof the company 35,7% can use this opportinity by the permission of their manager 32,6% subjected to work accident , 15,6 % has job disease . 28 % is subjected to violence 82,6% thinks that workplace is stressfull 55,5 % of the attenders of this research works at factory and 45,5% works at hospital as cleanner. 42,9% of the cleaninng worker and 79 % of the factory worker can?t use annual leave whenever they want 47,6% of cleanning worker and 89,7% of the factory worker work in shifts,71,2% of the factory worker 80,7% of the cleaning worker fell physical tiring,48,3% of the cleaning worker and 53,1% of the factory worker feel physicologicly burnout is specified. State anxiety level is high at 78% of them, trait anxiety level is high at 80,3% of them, sensed stress level is low at 63,8% and medium at 28,7% of them. It is obtained that the laborers, think that their job don?t appropriate them, think they were not happy at workplace, work in shift, undergo work accident and job disease , anxiety and stress level is higher.