Açık ve kapalı sahalarda spor yapan sporcuların üst solunum yolu hastalıklarının incelenmesi
Open and closed fields sports athletes that invetigations of the upper respiratory disease
  1. Tez No: 339506
  2. Yazar: EMRAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜRMÜZ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Solunum Yolu Hastalıkları, Açık ve Kapalı Spor Alanları
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, açık ve kapalı alanlarında spor yapan sporcuların üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma risklerinin araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya, 17 - 20 yıl yaş aralığında olan, 100 futbolcu 50 hentbolcu ve 50 basketbolcu olmak üzere toplam 200 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Basketbolcu ve hentbolcular kapalı alanda spor yapan grubu (KA), futbolcular ise açık alanda spor yapan grubu (AA) oluşturmuştur. Bu çalışmada, futbol, basketbol ve hentbolda aktif olarak her yıl liglerde mücadele eden sporcuların kulüplerine gidilerek, sporcular başta olmak üzere kulüp yöneticileri ve aileleri ile görüşülerek, gerekli izinleri dâhilinde sporcuların vatandaşlık numaraları alınarak Sağlık Bakanlığı?nın SGK ilaç sorgulama sisteminin kullanılarak arşiv taraması yapılmıştır. Yapılan bu arşiv taraması neticesinde elde edilen ilaç kullanım dökümleri içerisinden üst solunum yolu hastalıklarında kullanılan ilaçlar tespit edilmiştir. Bu çalışmada, sporcuların ilaç kullanma oranlarına göre dağılımı açık alanda spor yapan 100 kişilik sporcu grubunda ilaç kullanan 61 kişi, ilaç kullanmayan ise 39 kişidir. Kapalı spor alanında spor yapan 100 kişilik sporcu grubunda ise ilaç kullanan 85 kişi kullanmayan ise 15 kişi olarak tespit edilmiştir. Veriler IBM SPSS (Statistical package for social sciences) Statistics 21.0 paket programında değerlendirilmiştir. İstatistikler birim sayısı (n), yüzde (%), medyan, minimum ve maksimum değerler olarak verilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde iki değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla Ki ? kare bağımsızlık testi, gruplar arası karşılaştırmada Mann ? Whitney U testi kullanılmıştır. p?0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Kapalı alanda spor yapan sporcular ile açık alanda spor yapan sporcuların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma risklerini karşılaştırdığımızda, kapalı sahada spor yapan sporcuların daha yüksek risk altında olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, kapalı spor alanlarında spor yapan sporcuların daha fazla risk altında olması, salonun zemininde ve ortamında bulunan toz zerrecikleri ve onun içinde bulunan zararlı maddelerden kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the risk of infection for sportsmen, who exercise in indoor and outdoor areas, by upper respiratory infections. This study covered 200 voluntary sportsmen, namely 50 handball players, 50 basketball players and 100 football players, whose ages range from 17 to 20. The basketball and handball players constituted the indoor group (IG), and the football players formed an outdoor group (OG). In this study, an archive research was carried out by consulting the club members including the sportsmen themselves, the families of them and using the Ministry of Health?s medication query service with the permission of the sportsmen themselves, taking their citizenship ID numbers. From among the results of this archive research, the sicknesses related to the infections of upper respiratory system were singled out. In this research, the ratio of the sportsmen?s use of medication has been confirmed as follows: a) among the indoor group of 100 sportsmen, the number of those who used medication was 61 and those who did not was 39 b) among the outdoor group of 100 sportsmen, the number of those who used medication was 85 and those who did not was 15. The data was determined via IBM SPSS ( statistical package for social sciences), Statistics 21.0 package program. The statistics were given in number of units (n), percentage (%), median and minimum and maximum values. Chi-square test of independence for determining the relationship between two variables in the statistical analysis of the data and Mann-Whitney U Test for the comparison of the groups were used.