Kayseri yöresindeki kedilerde feline infeksiyöz aneminin varlığının belirlenmesi
The determination of feline infectious anemia in cats at Kayseri provinces
- Tez No: 339505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: hemoplazmozis, kedi, PZR, sitolojik analiz, cat, haemoplasmosis, PCR, cytological analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, feline infeksiyöz anemi (FİA) olarak bilinen ve kedilerde hemolitik anemi ile seyreden hemoplazmozisin Kayseri yöresindeki varlığının polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) metodu ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerine, 2012-2013 yılları arasında, farklı şikayetlerle getirilen 40 ve Kayseri Büyük Şehir Belediyesi Kedi Barınma Evinde bulunan 44 adet olmak üzere toplam 84 kediden ETDA?lı tüplere alınan kan örnekleri materyal olarak kullanıldı. Kan örnekleri alınan kediler ortalama 5,5 yaşlarında (6 ay-10 yaş), farklı ırklardan olup 41?i dişi ve 43?ü erkek idi. Kedilerden alınan örnekler sitolojik olarak ve PZR metodu ile incelendi. M. haemofelis ile Candidatus M. haemominutum?un 16S rRNA bölgesinden sırasıyla 170 baz çifti (bp) ve 193 bp?lik bölgeleri çoğaltan 5?- ACG AAA GTC TGA TGG AGC AAT A-3? forward primer ve 5?- ACG CCC AAT AAA TCC GRA TAA T-3? reverse primerler kullanılarak PZR reaksiyonu kuruldu. Sonuç olarak; PZR analiz bulgularına göre 84 kediden sekizinde (%9,52) FİA pozitif olarak belirlenirken, dördünde (% 4,76) M. haemofelis, üçünde (% 3,57) Candidatus M. haemominutum ve birinde (%1,19) her iki etken birlikte tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine of haemoplasmosis, (causing hemolytic anemia in cats) known as Feline infectious anemia (FIA), with PCR analysis in Kayseri provinces. Blood samples collected in EDTA tubes from 84 cats were used as material; 40 cats (with different complaints) admitted to The University of Erciyes, Faculty of Veterinary Clinics between 2012-2013 years and 44 cats from Kayseri Metropolitan Municipality Cats Shelter House. These cats were at average of 5.5 years old (6 month-10 years) and belonged to different strains and sexes (41 female and 43 male). Blood samples were analysed cytologically and with PCR. The PCR was performed with forward primer, 5?- ACG AAA GTC TGA TGG AGC AAT A-3? and reverse primer 5?- ACG CCC AAT AAA TCC GRA TAA T-3?, to amplify the target of 16S rRNA gene of 170 bp from M. haemofelis and 193 bp from Candidatus M. haemominutum. In conclusion, the PCR analysis showed that the 8 of 84 cats (9.52 %) were FIA positive; 4 of which (4/8; 4,76 %) were infected with M. haemofelis, 3 cats (3/8; 3,57 %) with Candidatus M. haemominutum and a cat (1/8; 1,19 %) was co infected.