Sıçan karaciğer dokusunda karbon tetraklorür ile oluşturulan hasar üzerine karnozinin etkilerinin araştırılması
A research on effects of carnosine on carbon tetrachloride-induced hepatic damage in rats
  1. Tez No: 339511
  2. Yazar: NURHAN KULOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Tetraklorür, Karnozin, Karaciğer, HSP 70, Sıçan, Carbone tetraclorur, Carnosine, Liver, HSP 70, Rat
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Karbon tetraklorür genellikle deneysel olarak indüklenmiş karaciğer hasarı oluşturmak için kullanılan bir ajandır. Karnozin, güçlü bir antioksidan, metal şelatörü ve hücre membranı koruyucusudur. Bu çalışmada karbon tetraklorür ile karaciğer dokusunda oluşturulan hasar üzerine karnozinin koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada 32 adet ergin Wistar albino türü erkek sıçan kullanıldı. Denekler rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup I; (n=8) kontrol grubu, Grup II; (n=8) 0,2 ml/kg karbon tetraklorür intraperitoneal (ip) uygulanan grup, Grup III; (n=8) 0,2 ml/kg karbon tetraklorür + 200mg/kg karnozin (ip) uygulanan grup, Grup IV; (n=8) 200mg/kg karnozin (ip) uygulanarak oluşturuldu. Deneyin on birinci günü denekler dekapite edilerek kanları ve karaciğer dokuları alındı. Kanlarından AST ve ALT çalışıldı. Parafine gömülen karaciğer dokularından alınan kesit örnekleri Hematoksilen&Eozin ve HSP-70 eskpresyonunu belirlemek için immunohistokimyasal olarak boyanıp incelendi. Serum ALT ve AST değerleri karbon tetraklorür uygulamasıyla yükseldi ve karnozin uygulamasıyla değerlerde azalma gözlendi. Karbon tetraklorür uygulanan grupta mikro ve makro veziküler yağlanma belirlendi. Yağlanma portal alandan uzaklaştıkça artmaktaydı. Yine bu grupta bazı alanlarda konjesyon, hemoraji ve mononükleer hücre infiltrasyonu alanları tespit edildi. Koruyucu amaçlı uygulanan karnozin grubunda hasar devam etmekteydi ancak yağlanma alanlarında biraz azalma mevcuttu. HSP-70 immun reaktivitesi karbon tetraklorür uygulamasıyla kontrole göre artış gösterdi. Karnozin uygulaması ile HSP-70 immun reaktivitesi karbon tetraklorür grubuna göre azaldı. Sonuç olarak karbon tetraklorür uygulamasının karaciğer dokusunda çok ciddi histopatolojik değişiklikler oluşturduğu, koruyucu amaçlı verilen karnozinin bu hasarda kısmen bir iyileşme sağladığı ve HSP-70?in karaciğerde oluşan hasara aracılık ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carbon tetrachloride is widely used to induce liver damage. However, carnosine is a metal chelator which has high antioxidant activity and protects cell membrane. Aim of this study was to investigate the protective effect of carnosine on Carbon tetrachloride induced-liver damage. 32 adult male Wistar albino rats were used. Animals were randomly divided into four groups. Group I; (n=8) control group, Group II; (n=8) 0,2 ml/kg of carbon tetrachloride injected intraperitoneally (ip), Group III; (n=8) 0,2 ml/kg of carbon tetrachloride + 200 mg/kg of carnosine injected (ip), Group IV; (n=8) 200 mg/kg of carnosine injected (ip). Animals were decapitated and taken their blood and livers on 11th day of study. Serum AST and ALT levels were measured. Paraffin-embedded liver sections were stained with Hematoxylin&Eosin and immunohistochemically with HSP-70. Serum ALT and AST levels were increased with administration of carbon tetrachloride and these values were decreased with carnosine injection. Micro and macro vesicular hepatic steatosis were determined in carbon tetrachloride group. Fatty changes were increased to out of portal areas with distance. Congestion, hemorrhage, and mononuclear cell infiltration were detected in some areas of this group. Damaged areas had been progressing in carnosine group, but steatotic areas were also observed lower in this group. HSP-70 immun reactivity was higher in carbon tetrachloride group than control group. However, carnosine administration improved HSP-70 immun reactivity. Conclusion, administration of carbon tetrachloride causes severe histopathological changes in liver. Also, it was observed that carnosine promotes partially recovery and HSP-70 mediates in hepatic damage.