Non-Hodgkin lenfomalarda güncel sınıflama ve immünohistokimyasal değerlendirme
Current classification and immunohistochemistry evaluation in Non-Hodgkin lymphomas
  1. Tez No: 339696
  2. Yazar: ENVER DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ÖZ PUYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, FOXP1, GCET2, LMO2, Germinal merkez, Diffuse large B cell lymphoma, FOXP1, GCET2, LMO2, Germinal Center
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Son yıllarda Diffüz büyük B hücreli lenfomalar genetik veya immünohistokimyasal çalışmalarla germinal merkez kökenli ve aktive B hücre kökenli olarak alt tiplere ayrılmaktadır. Germinal merkez kökenli olgularda sağkalım süresinin daha uzun olması bu ayırımı önemli kılmaktadır. FOXP1; aktive B hücre kökenli tipte pozitif saptanan bir transkripsiyon faktörü olup, çalışmalar artmış ekspresyonunun prognozu kötü yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 1998-2011 yılları arasında tanı almış 168 B hücre immünfenotipli Hodgkin dışı lenfoma olgusu incelendi. Olgular Dünya Sağlık Örgütü 2008 Lenfoma Sınıflaması'na göre tekrar değerlendirildi. Diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularına immünohistokimyasal boyama yapılarak Hans, Choi ve Visco-Young algoritmalarına göre germinal merkez kökenli ve aktive B hücre kökenli olarak alt tipleme yapıldı. Ayrıca tüm Diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularına anti-GCET2 ve LMO2 antikorları ile immünohistokimyasal boyama yapılarak sonuçları değerlendirildi.Çalışma kapsamımızdaki Diffüz büyük B hücreli lenfoma, Foliküler lenfoma, Marjinal zon lenfoma, Mantle hücreli lenfoma, Burkitt lenfoma ve Küçük lenfositik lenfoma olgularında istatistiksel olarak FOXP1 ekspresyonu açısından anlamlı farklılık bulunmadı.Diffüz büyük B hücreli lenfoma olguları Hans, Choi ve Visco-Young algoritmalarına göre sınıflandığında Choi ve Visco-Young algoritmaları arası çok güçlü uyum bulundu. Visco-Young algoritmasının uygulanabilirlik ve değerlendirme açısından rutin kullanıma daha uygun olduğu sonucuna varıldı.İmmünohistokimyasal değerlendirmede çıkan sorunlar nedeniyle GCET2'nin algoritmada kullanımının uygun olmadığı düşünüldü. Anti-LMO2 antikoru ile ise germinal merkez kökenli Diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularının anlamlı bir şekilde saptandığı ve gerekli görüldüğü takdirde Visco-Young algoritmasında alternatif biomarker olabileceği ya da algoritmada farklı bir yerde kullanılabileceği görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
In recent years, the diffuse large B cell lymphoma cases are separated into germinal center B-cell and activated B-cell subtypes on the basis of the genetics and immunohistochemistry studies. The discrimination of the subtypes is important because of the high survival rates of the germinal center B-celllike cases. FOXP1 is a transcription factor determined positive in diffuse large B cell lymphoma with activated B-cell subtype and some studies reported its negative effect on the prognosis.168 cases of B-cell immune phenotype Non-Hodgkin lymphoma diagnosed between 1998-2011 were studied in Trakya University, Faculty of Medicine, Department of Pathology. The cases were evaluated according to the 2008 World Head Organization classification of lymphomas. The Diffuse large B cell lymphoma cases stained with immunohistochemistry techniques and separated into subtypes of germinal center B-cell and activated B-cell with respect to Hans, Choi and Visco-Young algorithms. Furthermore, all cases of diffuse large B cell lymphoma were stained with anti-GCET2 and LMO2 antibodies and the results were evaluated.There was no significant statistical difference in the cases of diffuse large B cell lymphoma, Follicular lymphoma, Marginal zone lymphoma, Mantle cell lymphoma, Burkitt lymphoma and Small lymphositic lymphoma in terms of FOXP1 expression.There was strong correlation between Choi and Visco-Young algorithms in Diffuse large B cell lymphomacases. It is concluded that the Visco-Young algorithm is more suitable in terms of practicability and evaluation.Because of the problems in immunohistochemistry evauation, the use of GCET2 in the algorithm was found unsuitable. In germinal center B-cell like diffuse large B cell lymphoma Anti-LMO2 antibody was found significantly, so if needed it can be used as an alternative biomarker in Visco-Young algorithm or can be used in a different place in the algorithm.