Mamografik vasküler kalsifikasyon ve radyoterapi ilişkisi
Relationship between breast arterial calcifications detected on mammography and radiation therapy
- Tez No: 339695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme, Meme arteryel kalsifikasyonu, Radyoterapi, Breast, Breast arterial calcification, Radiotherapy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen malign tümördür. Tanısal yöntemlerin gelişmesi sonucu meme kanserleri erken evrede teşhis edilebilmekte ve meme koruyucu cerrahi ile tedavi mümkün olmaktadır. Meme koruyucu cerrahi sonrası radyoterapi standart uygulanmaktadır.Genel populasyon üzerinde yapılan birçok çalışmada meme arteryal kalsifikasyonu ile hipertansiyon, diabet, kardiyovasküler hastalık ve kardiyovasküler mortalite arasındaki ilişki araştırılmıştır. Biz bu çalışmada, meme koruyucu cerrahi olmuş ve radyoterapi almış olguların radyoterapi öncesi ve radyoterapi sonrası mamografilerini karşılaştırarak radyoterapinin meme vaskuler yapılarına etkisini araştırmayı hedefledik.Aralık 2001-Temmuz 2011 tarihleri arasında başvurmuş olan ve meme kanseri teşhisi konulmuş olup meme koruyucu cerrahi ve radyoterapi almış 123 kadın olgunun radyoterapiden en az 24 ay sonraki konvansiyonel veya digital mamografi tetkikleri ile radyoterapi öncesi mamografi tetkikleri karşılaştırıldı.Meme koruyucu cerrahi sonrası radyoterapi almış 25 olguda meme arterial kalsifikasyonunda istatistiksel anlamlı artış saptandı. Olgulardan meme koruyucu cerrahi sonrası radyoterapi almamış oldukları memelerinde 10 olguda meme arteryal kalsifikasyonu artışı saptandı. Ancak istatistiksel anlamlı artış olarak değerlendirilmedi.Olguların ortalama yaşı 48'di. Eşlik eden ko-morbit hastalık 29, sigara kullanımı 20 olguda mevcuttu. Radyoterapi sonrası geçen süre ortalama 7 yıldı. Yaş, ko-morbit hastalık, sigara kullanımı ve radyoterapi sonrası geçen süre ile meme arteryal kalsifikasyonu artışı arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmadı.Bu çalışmanın sonucunda radyoterapiye bağlı meme arteryal kalsifikasyonunda anlamlı artış saptamakla birlikte daha geniş serilerde kemoterapi alıp almadığı göz önünde bulundurularak yaş, radyoterapi sonrası geçen süre ve komorbit hastalık açısından meme arterial kalsifikasyon artışı arasındaki ilişkisinin aydınlatılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The most common malign tumour prevailed among women is the breast cancer. Thanks to the developments in the diagnostic methods of breast cancer, the disease can be diagnosed in early stages, which makes it possible to treat breast cancer with the breast-conserving surgery. As a standard approach, radiotherapy is given after the surgery.Numerous studies conducted on general population investigated the relationship between mamarian arterial calsifications with the diseases such as hypertension, diabetes, cardio-vascular disease and cardiovascular mortality. In this study, it is aimed to investigate the effect of radiotherapy on the mamarian vascular structures by making a comparison between mamography results of patients before and after the radiotherapy.The target patient group consists of 123 patients who were admitted to the clinic with the diagnosis of breast cancer and having breast conserving surgery and radiotherapy, between the dates of December 2001 and July 2011. In the study, the conventional or digital mammography examinations before the radiotherapy are compared with the conventional or digital mammography examinations at least 24 months after radiotherapy.Breast arterial calsifications increase detected in 25 patients, on their side of breast received conserving surgery and radiotherapy and it is statistically significant. Also breast arterial calcification increase detected in 10 patients, on their side of breast unreceived conserving surgery and radiotherapy, which is statistically insignificant.The average age of patients was 48. Accompanied co-morbid disease was found in 29 patients and 20 patients were cigarette addicts. The average duration after radiotherapy was 7 years. It was not found a statistically significant relationship between the variables of age, co-morbid disease, smoking, duration after radiotherapy and breast arterial calsifications increase.Our study found a significant relationship between radiotherapy and the increase of breast arterial calcification. As a suggestion for the following studies, it is necessary to clarify the relationship between the variables of age, chemoteraphy background, time elapsed after radiotherapy, co-morbid diseases and the increase in the breast arterial calsifications with larger series.