Örgütsel alt kültürlerde örgütsel adalet ve güven algısı üzerine bir araştırma
Organizational justice and trust perceptions in organizational subcultures
- Tez No: 339775
- Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alt kültürler, örgüt kültürü, örgütsel adalet, örgütsel güven, kümeleme analizi, Subcultures, organizational culture, organizational justice, organizational trust, cluster analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, örgütlerde yaygın kültürün yanında çeşitli alt kültürlerin de var olduğundan hareketle örgütsel adalet ve güven algılarının farklı örgütsel alt kültürlere göre ne derece farklılaştığı anlaşılmaya çalışılmaktadır.Bunun için, Adana ilinde büyük bir sanayi firması genelinde, mavi ve beyaz yakalı 924 iş görenden anket yoluyla elde edilmiş olan veriden yararlanılmıştır. Profesyonellik eğilimi, hiyerarşi eğilimi, klan eğilimi, yenilik eğilimi ve destekleyicilik eğilimi olmak üzere beş kültürel boyut üzerinde yapılan kümeleme analizi sonucunda firmada dört alt kültür saptanmış ve bunlar pragmatik kültür, güç kültürü, pasif kültür ve ihtiyatlı kültür olarak nitelendirilmiştir. Pragmatik kültürde adalet algısının diğer alt kültürlere oranla daha yüksek olduğu belirlenirken, güç kültüründe güven algısının diğer alt kültürlere göre daha düşük olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, araştırmada elde edilen bulguların, örgütsel alt kültür ile örgütsel adalet ve güven yazınları açısından önemi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Following the view that organizations have different subcultures as well as organization-wide values and norms, the study aims to examine how organizational justice and trust among employees vary by different organizational subcultures.The data used for the research is collected by conducting a survey from 924 white and blue collar employees of a large manufacturing company in Adana. The cluster analysis on five cultural dimensions, which are proffesionalism, hierarchy orientation, clan orientation, support orientation and innovation orientation, brought out four subcultures identified as pragmatic subculture, power subculture, passive subculture, and indefinite subculture. It has been found that justice perceptions in pragmatic culture is higher than in any other subcultures whereas trust perceptions in power culture is higher than in any other subcultures. Implications of the research results for the literature on organizational subcultures, organizational justice and trust are also discussed.