Comparison of factor of safety obtained from limit equilibrium methods with strength reduction factors in finite element modeling
Limit denge metodu ile elde edilen güvenlik katsayısının sonlu elemanlar yönteminde kullanılan dayanım azaltma katsayısı ile karşılaştırılması
- Tez No: 339909
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NABİ KARTAL TOKER, PROF. DR. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: güvenlik katsayısı, limit denge, istinat duvarları, sonlu elemanlar, safety factor, limit equilibrum, retaining walls, finite element
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Limit Denge Yöntemleri dayanma yapısının stabilitesini sağlamak ve bu dayanma yapısını denge durumundan güvenli tarafta tutabilmek için tasarımda bir güvenlik katsayısı kullanırlar. Diğer yandan, Sonlu Elemanlar Programları (Plaxis vb.) genel bir güvenlik katsayısı kullanmak yerine, tan? & c değerlerine uygulanan bir azaltma katsayısı kullanırlar, bu da elde edilen sonuçların Limit Denge Yöntemlerinden elde edilen sonuçlarla farklılıklar göstermesine sebep olur.Bu çalışmada Limit Denge Yöntemlerinden elde edilerek kullanılan klasik güvenlik katsayıları doğru kabul edilerek Sonlu Elemanlar Yöntemlerinde kullanılan tan? & c azaltma katsayıları ile aralarındaki farklılıklar araştırılacaktır. Bu tezden elde edilmesi beklenen sonuç bilgisayar modelinde kullanılan katsayılar ile Limit Denge Yöntemlerinde kullanılan güvenlik katsayıları arasında bir ilişki veya katsayı elde etmektir.
Özet (Çeviri)
Designing with Limit Equilibrium Methods involve a factor of safety (FS) in order to maintain the stability and to keep the resisting structure away from limit state on the safe side. Finite Element Program (such as Plaxis) on the other hand, instead of an FS, reduces the shear strength of the soil by introducing a reduction factor that is applied to tan? & c values, resulting in different analysis results compared with Limit Equilibrium Methods results.This study aims to associate tan? & c reduction factors with the FS value obtained from Limit Equilibrium Methods. The conventional value obtained by Limit Equilibrium Method will be assumed as the true FS, and tan? & c reduction factors will be correlated with this value. The expected result of this thesis is to obtain a relation or a factor between assumed true FS value obtained from Limit Equilibrium Methods and tan? & c reduction factors derived from the software model.