Yahya Kemal Beyatlı'nın 'Kendi Gök Kubbemiz' adlı şiir kitabının söz dizimi
- Tez No: 339934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM DEMİREL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cümle, Cümlenin Ögeleri, Cümle Çeşitleri, Yahya Kemal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 533
Özet
Yahya Kemal Beyatlı'nın `Kendi Gök Kubbemiz? Adlı Şiir Kitabının Sözdizimi? isimli tezimiz, giriş ve iki ana bölüm şeklinde düzenlendi. Giriş bölümünde, Yahya Kemal?in hayatı, sanatı-edebi kişiliği, eserleri ve eserlerin içeriği ile ilgili bilgi verildi. I. bölümde, cümle, cümlenin ögeleri ve cümle çeşitleri adlı konular ele alındı. Bu konular hakkında, gramercilerin birbirinden farklı görüşlerin olduğu tespit edildi ve ilgili yerlerde bu konular hakkında gerekli açıklamalar yapıldı. Ve her konuyla ilgili şiir kitabından örnekler verilerek konu pekiştirildi. II. bölümde, şiir kitabında yer alan 1090 adet cümle, ögelerine ayrıldı ve bu 1090 adet cümlenin cümle çeşitleri bulundu. Her şiirin hemen ardından, o şiirin ögeler ve cümle çeşitleri tablosu yapıldı. Ayrıca şiirin anlaşılmasına yardımcı olması için seçme sözlük hazırladı ve son olarak da yararlanılan kaynaklar, kaynakça bölümünde gösterildi.
Özet (Çeviri)
Thesis which named“ The Syntax of 'Kendi Gök Kubbemiz' poetry book of Yahya Kemal Beyatlı ”, was arranged in the shape of introduction and two main chapters. In the introduction chapter was given information about the life of Yahya Kemal, his art and literary character, his works and the context of works. In the first chapter sentence, items and varieties of sentence like subjects were discused. It was made firm that grammarians have several opinions about these subjects and essential explanations were done to relevant parts. The main subject was reinforced given examples from poetry book related with every subject. In the second chapter, 1090 sentences were seperated to their items in the poetry book and varieties of sentences were found of these 1090 sentences. From behind of every poem table of items and varieties of these sentences were constituted. A dictionary was also prepared to help being understandable of the poem and finally benefited sources were shownin bibliography. Key words : sentence, items of sentence, varieties of sentence, Yahya Kemal