Sıçanlarda oluşturulan deneysel intraserebral kanamalarda siklosporin-a'nın etkinliğinin araştırılması
Evaluation of the efficacy of cyclosporin a in experimental intracerebral hemorrhage in rats
- Tez No: 339953
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: İntraserebral kanama, beyin hasarı, Siklosporin A, Intracerebral hemorrhage, brain injury, Cyclosporin A
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
SIÇANLARDA OLUŞTURULAN DENEYSEL İNTRASEREBRAL KANAMALARDA SİKLOSPORİN A'NIN ETKİNLiGİNİN ARAŞTIRILMASI GÖK, Mustafa Uzmanlık Tezi, Nöroşirurji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdulvahap GÖK Nisan 2005, 76 sayfa Bu çalışmada, sıçanlarda oluşturulan deneysel intraserebral kanamalarda siklosporin A'nın etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada 36 Wistar cinsi sıçanlar kullanıldı. Tüm deneklere genel anestezi altında stereotaktik frame uygulandı. Denekten steril olarak intrakardiak kan alındı. Açılan burr-hole den tüberkülin şırıngası ile 0.2 ml otolog kan enjekte edilerek intraserebral kanama oluşturuldu. Denekler dört gruba ayrıldı. I. gruba başlangıç dozu olarak intraserebral kanama sonrası 30. dakikada 20 mg/kg siklosporin A intraperitoneal olarak verildi, daha sonra 3 gün boyunca aynı yol ile 1 O mg/kg/gün siklosporin A uygulandı. II. ve III. gruplarda ise kanama sonrası tedaviye 8. ve 24. saatte başlandı ve I. gruptaki tedavi protokolu aynen uygulandı. IV. gruba (kontrol) kanama sonrası proftaktik antibiyotik dışında herhangi bir tedavi uygulanmadı. Kanama sonrası 3. gün tüm denekler yüksek doz (50 mg/kg) ketamin hİdroklorür İM verilerek sakrifiye edildi. Histopatolojik incelemeler; Siklosporin A'nın intraserebral kanama sonrası erken ve geç dönernde verildiğinde nöroprotektif bir etkisinin olmadığı aksine beyin parankimine zararlı etkileri olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE EFFICACY OF CYCLOSPORIN A IN EXPERIMENTAL INTRACEREBRAL HEMORRHAGE IN RATS GÖK, Mustafa Resideney Thesis, Department of Neurosurgery Supervisor: Prof. Dr. Abdulvahap GÖK April2005, 76 page ll In this study, we investigated the efficacy of cyclosporine A in experimental intracerebral hemorrhage in rats. 36 Wistar rats were used in this study. Under general anesthesia stereotactic frame was applied to all animals. 0.2 ml blood was aspirated from the heart and injected into the parenchyma through the burr-hole and intracerebral hemorrhage occured. The animals were divided in four groups. Cyclosporine A 20 mg/kg was given intraperitoneally to the first group at 30th rninute after intracerebral hemorrhage, and then continued with the dosage of 10 mg/kg once in a day for three days with the same route. In the second and third groups, cyclosporine A was startedat gth and 24th hours after hemorrhage with the same dosage and route just as in the first group respectively. Fourth group did not take any medication except prophylactic antibiotics. All the animals were sacrified with high dose ketarnine hydrochloride (50 mg/kg) after three days. Histopathological investigations demonstrated that there is no neuroprotective effect of cyclosporin A when it was given in the early and Iate period after hemorrhage and it may cause barınfull effect on the parenchyma.