Halk hekimliği kapsamında Yozgat ocakları
Yozgat part of folk medicine centers
- Tez No: 340165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Turkish Folk Medicine, Treatment, Yozgat, Ocak
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türk halk hekimliği, son derece zengin bir içerikle günümüze kadar gelmiş tedavi yöntemlerini içerir. Bu yöntemlerde ilk çağlardaki dinî inançların etkisi yoğun olarak, göze çarpmaktadır. Türkler müslüman olduktan sonra, bu yöntemler belli uyarlamalarla kullanılmaya devam edilmiş, halk hekimliği ve dinî inançlar birbiriyle içi içe geçmiştir.Türk halk hekimliğinin en önemli figürü, ocaklardır. Bütün Türk toplumlarında kutsallığına ve sağaltıcı gücüne inanılan ocaklar, tarihin her döneminde bir tedavi merkezi olarak işlev görmüştür.Anadolu coğrafyası, ocaklar açısından son derece zengin bir birikime sahiptir. Bütün Anadolu şehirlerinde, halkın alternatif tedavi maksadıyla gittiği ocaklar mevcuttur.Yozgat ve bölgesi de pek çok ocağın bulunduğu bir bölgedir. Bu ocaklarla ilgili şimdiye kadar derli toplu bir çalışma yapılmamış olması, bu çalışmayı zaruri kılmıştır.Yozgat ocakları, XI. yüzyıldan itibaren bölgeye yerleşen Türk boylarının en önemli tedavi merkezleri olmuş ancak gelişen tıp ilmi ve teknoloji, bu ocakların önemini bir parça azaltmıştır. Anahtar Kavramlar: Halk Hekimliği, Tedavi, Yozgat, Ocak.
Özet (Çeviri)
Turkish folk medicine involves a great variety of treatment methods that have survived until today. The religious beliefs of the primeval days have had a predominant influence on these methods. After the Turks converted into Islam, these methods continued to be used with some adaptations and Turkish folk medicine and religious beliefs became intertwined. The most important figure of Turkish folk medicine are the ocaks. Believed to be divine and a cure in all Turkish communities, these ocaks have functioned as treatment centres throughout the history. Anatolia has a rich heritage in terms of ocaks. There are ocaks in each city of Anatolia, where people appeal to for remedy. Yozgat region is also a place where there are several ocaks. The fact that there is not a comprehensive study about these ocaks has made this research imperative. The ocaks in Yozgat became the most important treatment centres for the Turkish settlers from the 11th century and on, but their significance has diminished due to advanced medicine and technology.