Nazilli halk inançları
Nazilli folk beliefs
  1. Tez No: 340166
  2. Yazar: SEHER ÇATIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk inançları, Nazilli, Nazilli halk inançları, Ancient Turkish beliefs, Nazilli, Nazilli folk beliefs
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Eski medeniyetlerin beşiği olan Nazilli, Aydın?ın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Geçmişten günümüze birçok milletin uğrak yeri olan Nazilli, halk inançları konusunda pek çok bilgi sunmaktadır. Bu sebeple araştırma alanı Nazilli olarak belirlenmiş ve bu çalışmada Nazilli halk inançları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm ve üçüncü bölüm olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, metodu ve araştırma alanı ile ilgili bilgiler verilmiştir.Birinci bölümde eski Türk inançları ve bu eski Türk inançlarının Nazilli?deki izleri üzerinde durulmuştur. Eski Türk inançları atalar kültü, tabiat kültleri, gök tanrı inancı ve şamanlık başlıkları altında incelenmiştir.İkinci bölümde Nazilli halk inançları üzerinde durulmuştur. Nazilli halk inançları şu başlıklar altında incelenmiştir; geçiş dönemleri ile ilgili inançlar, nazarla ilgili inançlar, takvim ve zamana bağlı inançlar, tabiat olayları ile ilgili inançlar, hayvanlarla ilgili inançlar ve diğer inançlar. Geçiş dönemleri ve tabiat olayları ile ilgili inançlar alt başlıklara ayrılarak incelenmiştir. Geçiş dönemleri ile ilgili inançlar doğum, evlenme, sünnet, ölüm ile ilgili uygulanan pratikler verilerek incelenmiştir. Tabiat olayları ile ilgili inançlar da güneş ve ay ile ilgili inançlar, yıldırım ve şimşekle ilgili inançlar, yağmur yağdırma ve yağmur duası başlıklarıyla incelenmiştir.Üçüncü bölümde de Nazilli halk hekimliği ile ilgili inançlar üzerinde durulmuştur. Bu bölümde amaç halk hekimliği kapsamında yer alan inançları vermektir. Bu nedenledir ki bölümde sadece yatırlar ve ocaklar üzerinde durulmuştur. Yatırlar başlığında, yatırlar etrafında oluşan inançlar ve Nazilli?de bulunan yatırlar, buralarda gerçekleştirilen pratikler ve uygulamalar verilmiştir. Ocaklar başlığı da ocakların ortaya çıkışı, ocak ve ocaklık sistemi, ocakların tedavi yöntemleri, ocakların özellikleri, Nazilli?de ocak ve işleyiş biçimi, Nazilli?de ocak türleri başlıklarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was made in Nazilli,disrict of Aydın and this study has tried to determine Nazilli's folk beliefs from past to present. Nazilli, which is the cradle of ancient civilizations, is the one of the oldest settlements of Aydın's. Nazilli is the frequented place by many of the nation's from past to present and gives us a lot of knowledges about folk beliefs.This study consists of four parts; introduction, the first section, the second section and the third section. In the intoduction of this research has been provided research's aims, methods and informations related to the field of research.In the first section the study focused on ancient Turkish beliefs and how this beliefs scars on Nazilli district. Second section focuses on Nazilli's folk beliefs. Nazilli folk beliefs are examined under following headings: beliefs, regarding transition periods, calendar and time -bound beliefs, beliefs about animals and other beliefs. The transitions period has been divided into sub-headings. in this sub-headings has been given practices and beliefs about birth, marriage, circumcision.The third section focuses on beliefs about Nazilli folk medicine. The purpose of this section is to give the beliefs whitin the scope of folk medicine. So that this section is focused on only tomb ,a place where a saint burried, and folk medicine. Under tomb title has been given the informations about beliefs formed around tombs, tombs in Nazilli and the practices and applications around tombs. Under folk medicine title has been given the informations about appereance of folk medicine, folk medicine and it's systems,treatment methods of folk medicine, characteristic of folk medicine, folk medicine in Nazilli and its manner of operations and kinds of it in Nazilli.